Salda Gölü
  1. Anasayfa
  2. Akdeniz

Salda Gölü

0

Salda Gölü, ülkemizin doğal güzelliklerinden biri olarak son zamanlarda çok popüler bir hal aldı. Sahiden de Salda Gölü Maldivler kısmı, kısa zamanda hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Bembeyaz sahili ve turkuaz suları insanların ilgisini çekiyor. Bu muhteşem güzellikteki, adeta cennetten bir parça olan göl, Burdur şehrimizin Yeşilova ilçesinde bulunuyor. Üstelik ilçe merkezine sadece 4 km uzaklıkta. Yaklaşık 44 kilometrelik bir alan kaplıyor. Hem yazın hem de kışın Salda Gölü ziyaretçisiz kalmıyor.

Salda Gölü’ne geldiğiniz zaman cennete adım atmış gibi hissediyorsunuz. Günümüz dünyasında doğal güzelliklerin zor korunmasına karşın Salda tüm çıplaklığı ile karşınızda duruyor oluyor. Bu nedenle de Cumhurbaşkanı Kararı ile “Özel Çevre Koruma Bölgesi” tespit ve ilan edilmiştir. Ziyaretçilerin gerekli özeni göstermeleri, göl ve çevresini temiz tutmaları gölün bu doğal güzelliğini korumaya yardımcı olacaktır.

Salda Gölü’nün Coğrafi Yapısı

Göller yöresi içerisinde bulunan Salda Gölü, oradaki çoğu göl gibi karstik yapıda olan bir göldür. Yaklaşık 2 milyon sene evvel, Türkiye’nin coğrafi yapısı oluşurken kıvrımlı eksenler alçalıp yükselmiştir. Yükselen yerler Toros gibi sıra dağları oluştururken, alçalan yerler ise ovaları, platoları ve gölleri oluşturmuştur. Salda Gölü gölünün oluşumuna bu durum destek olurken, bir başka oluşum kaynağı ise volkanik bir patlamadır. Volkanik bir patlama sonucu alçalan yer iyice çukurlaşmış ve günümüzde derinliği 184 metreye varan Salda Gölü oluşmuştur. Bu nedenle bu göl, ülkemizin en derin göllerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Hatta ülkemizin en derin üçüncü gölü olduğunu söylemek mümkündür. Gölün denize dökülmesi durumu söz konusu olmadığından, kapalı havza özelliği taşımaktadır. Göller yöresindeki tüm göller için bu durumun geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Salda Gölü’nün suyu volkanik patlama nedeniyle tektonik, aynı zamanda karstik yapıdadır. Suyu hafif tuzludur ve yüksek alkalin bulunmaktadır. Gölün kıyısında küçük küçük alüvyal ovalar yer alır. Bilindiği gibi alüvyal ovalar, tarım için en verimli ovalardır. Bu nedenle bölgede yapılan tarımsal faaliyetlerden çok verim alınır. Gölün etrafında ise tepeler yer alır ve bu tepeler yemyeşil orman ile kaplıdır. Ayrıca ara ara kayalık araziler de bulunmaktadır.

Salda Gölü aynı zamanda birçok ender bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Kıyı şeridi boyunca bu bitkiler yer aldığı için, Salda Gölü 2019 yılında 1. Derece Sit Alanı ilan edilmiş durumdadır. Demek oluyor ki, bilimsel çalışmalar dışında göl ve kıyı şeridine dokunmak yasak.

Salda Gölü, Saldivler Kısmı
Salda Gölü: Saldivler

Salda Gölü Maldivler Kısmı

Salda Gölü’ne popülerlik kazandıran beyaz kumsalı ve turkuaz suları ile Maldivleri anımsatmasıdır. Hatta bu özelliği nedeni ile yerel halk, Salda Gölü’ne Maldivler demek yerine Saldivler demeyi tercih ediyor. Gerçekten de Salda Gölü Maldivler kısmı, ülkemizdeki ender doğa harikalarından biridir. Gölün tabanının ve kıyısının beyaz renkte olmasının sebebi stromatolit kayaçlar olarak anılan kireç taşı benzeri kayaçlardan oluşmasıdır. Aynı kayaçlar, Mars gezegeninin yüzeyinde de görülüyor.

Stromatolit kayaçlar sayesinde Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor. Aynı zamanda bu kayaçlar göl suyunun yapısında magnezyum oluşmasını sağlıyor. Salda Gölü’nde, bu kısımda suya girip yüzmek mümkündür. Ancak ilerledikçe suyun çok fazla derinleştiğini hatırlatmakta yarar var. Göl suyunun yapısında soda, magnezyum ve kil bulunduğu için göl suyunun çoğu cilt rahatsızlığına iyi geldiği söyleniyor. Özellikle sivilceler üzerinde etkili olduğuna dair yaygın bir görüş var.

Salda Gölü’nde Yılan Var Mı?

Bu kadar doğanın göbeğinden bir yerden bahsedince, Salda Gölü’ni ziyaret etmek isteyenlerin aklına “Salda Gölü’nde yılan var mı?” sorusu geliyor. Salda Gölü’nde yılan var mı sorusu aslında günübirlik ziyaretçilerden çok, bölgede kamp yapmak isteyenler için önem taşıyor. Salda Gölü tamamen doğal bir alan olduğu için elbette küçük su yılanları var. Ancak bu yılanlar zararsız, bu nedenle tedirgin olacak bir durum teşkil etmiyor. Yılanlar da gölün içerisinde yaşadığı için kıyıya çıkan yılan sayısı da az oluyor.

Salda Gölü’ne Ulaşım

Salda Gölü, Burdur ilimize bağlı Yeşilova ilçesinin merkezine yalnızda 4 km uzaklıktadır. Salda Gölü’nün Burdur şehir merkezine olan uzaklığı ise 76 km’dir. Havayolu olarak Salda Gölü’ne en yakın hava alanları Denizli ve Isparta’da bulunuyor. Ancak Antalya’da bir başka alternatif olabilir. Salda Gölü’nden Denizli merkez 100 km, Isparta merkez 107 km, Antalya merkez ise 152 km’dir. Burdur, Denizli, Isparta ve Antalya’ya; Türkiye’nin her köşesinden kalkan otobüslerle de ulaşım sağlamanız mümkündür. Antalya, Denizli ve Isparta’da havalimanı bulunduğu için bu şehirlere de uçakla gelip ardından toplu taşıma araçları aracılığı ile Salda Gölü’ne ulaşabilirsiniz.

Salda Gölü Kamp Alanı
Salda Gölü Kamp Alanı

Salda Gölü’nde Kamp Yapılırmı?

Salda Gölü’nde hem yüzebilir, hem piknik yapabilir ya da sadece kıyıya oturup gün batımını seyredebilirsiniz. Gölün aniden derinleşmesi sebebiyle yalnızca belirlenen noktalarda gölde yüzülebiliyor.

Salda Gölü’nde Yüzülebilecek Plajlar;

  • Doğanbaba Halk Plajı,
  • Yeşilova Belediyesi Halk Plajı
  • Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı’dır.

Salda Gölü’nde kamp yapmak isteyenlerin sayısı da çok fazladır. Yukarıda saydığımız halk plajlarında kamp yapma imkanı mevcuttur. Kamp yapmak isteyenler, hem Doğanbaba Halk Plajı’nda hem de Yeşilova Belediyesi Halk Plajı’nda kamp yapabilirler. Ancak göl ve gölün çevresi birinci derece sit alanı olduğundan dolayı gölün hemen kenarında kamp yapmak yasaktır. Ayrıca Salda Gölü’nde bungalov kiralama için istekli olan ziyaretçi sayısı da çok fazladır. Yalnızca Yeşilova Belediyesi Halk Plajı kapsamında Salda Gölü’nde bungalov kiralama mümkün olduğunu unutmamak gereklidir. Bu alanın dışında, sit alanı olduğu için herhangi bir yapılanmaya izin verilmemektedir.

Salda Gölü Giriş Ücreti

Salda Gölü’nü ziyaret edecek olanların aklındaki bir diğer soru ise Salda Gölü giriş ücreti. Böylesine harika ve popüler bir yere girişin pahalı olacağını düşünüp buraya hiç gelmeyen insan sayısı çok. Ancak yanılıyorlar. Salda Gölü giriş ücreti oldukça uygun fiyatlıdır. Yaya ve araçla giriş olmak üzere iki tarife bulunmaktadır. Salda Gölü Giriş Ücreti 2019 yılı ortalama olarak; normal yayalar için 3,50 TL iken, indirimli yayalar için 1,50 TL şeklindedir. Araçla girecek olanlar ise 5 TL ödemektedir. Böylesine eşsiz bir güzelliği bu kadar düşük bir fiyata görebilmek gerçekten çok avantajlıdır.

Salda Gölü Turu

Eğer Salda Gölü’ne ulaşımı kendiniz sağlayamayacak iseniz, ya da tek başınıza gitmek istemiyorsanız Salda Gölü Turu sizin için iyi bir seyahat alternatifi olabilir. Bulunduğunuz şehirden Salda Gölü’ne düzenlenen turları araştırıp, sizin için uygun olan tarihe rezervasyon yaptırmanız yeterlidir. Hiçbir şey düşünmeden sadece çantanızı ayarlayıp Salda’ya gidebilirsiniz.

Salda Gölü turları iki çeşit olarak yapılıyor. Birincisi günübirlik Salda Gölü Turu, ikincisi ise konaklamalı Salda Gölü Turu. Eğer 1 gün içerisinde Salda’yı görüp tekrar evinize dönmek istiyorsanız, birincisi sizin için ideal. Ancak birkaç gün kalıp Salda’nın tadını çıkarmak istiyorsanız mutlaka konaklamalısınız. Fakat bu noktada belirtelim ki gölün kıyısında otel bulunmuyor. Sit alanı olmasından dolayı otellerin ya da diğer konaklama alanlarının olduğu yerler daha gerilerde yer alıyor.

Salda Gölü Görselleri

Türkiye’nin Maldivleri Salda Gölü’nü bu kadar anlattıktan sonra, sıra geldi sizi birbirinden güzel Salda Gölü görselleri ile baş başa bırakmaya. Fotoğrafları gördükten sonra Salda Gölü’ne gitmeye niyetiniz yoksa dahi artık olacağından eminiz.

[alert-note]Salda Gölü Ulaşım ve Kamp Alanı Bilgileri başlıklı yazımız ilginizi çektiyse Akdeniz Bölgesinde yer alan diğer tatil beldeleri ile ilgili yazılarımıza Akdeniz kategorisi altından ulaşabilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Güver Uçurumu, Güver Kanyonu, Gürkavak Çayı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir