Samsun Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Samsun Gezilecek Yerler

0

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm şehirlerinden olan Samsun, tarihi yapılarıyla çok fazla dikkat çekiyor. Özellikle tarihi yapılarından dolayı da, Samsun Gezilecek Yerler hususunda da oldukça zengin olduğu söylenebilir. Zenginleştirilmiş kültürel yapısıyla beraber mükemmel bir sahili de olan Samsun, coğrafi açıdan da çok büyük önem taşıyor. İnsanların, hem kültürel hem de coğrafi bazda keşif yaptırmalarına olanak tanıyan şehir olarak dikkat çekiyor. Samsun kenti, özellikle Karadeniz başkenti olarak anılıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde de Samsun’un önemi çoktur diyebiliriz. Ayrıyeten ülkemizde de, gezilip görülmesi gereken önemli yer olarak da biliniyor.

Ülkemizde ki en kalabalık şehirleri içerisinde yer alan Samsun, önemli liman kenti olarak biliniyor. Orta Karadeniz Bölümü’nün; Yeşilırmak ile Kızılırmak deltalarının ortasında çok verimli topraklarda konumlanmıştır. Sağlık, ulaşım, eğitim, ekonomi, ticaret ve sanayi gibi faktörlerde Samsun ilinde çok fazla gelişmiştir. Bir Türk vatandaşının ömründe bir defada olsa mutlaka yakın tarihimiz açısından önem arz eden Samsun’a gidip gezmesi gerekiyor.

Samsun sadece yakın tarihimizle değil aynı zamanda farklı kültürlere ev sahipliği yaptığı içinde önemli şehir olarak biliniyor. Samsun tarihi detaylı incelendiğinde, İyonlulara kadar da önemli bir kent olduğu görülüyor. Amisos ismiyle Samsun, Selçuklular fetih edene kadar anılmıştır. Samsun gezilecek yerler; doğal kaplıcalarından, muhteşem denizinden, ovalarından, deltalarından, tertemiz havasından ve havzalarından oluşuyor.

Samsun Gezilecek Yerler

Doğal güzelliğiyle ve tertemiz doğasıyla dikkat çeken Samsun, tatil yapmayı düşünenler için çok iyi bir tercih olur. Samsun Gezilecek Yerler, listesini detaylı şekilde oluşturarak bu muhteşem şehirde güzel anılar biriktirebilirsiniz. Özellikle liste oluşturarak; tatilinizin planlı, programlı ve bol aktiviteli geçmesini sağlarsınız.  Samsun’un görülmesi, gezilmesi gereken yerlerini önceden araştırarak tatilinizi de kolay geçirirsiniz.

Örneğin; kültür turizmi, doğa sporları ve denizin tadını çıkarmak isteyenler kesinlikle Samsun’da tatil yapmalılar… Bu noktaları çok iyi araştıran kişiler, zamandan kazanarak tatillerini doyasıya geçirebilirler.

Samsun’da gezilmesi ve görülmesi gereken önemli yerler:

  • Amisos Tepesi
  • Amazon Köyü
  • Onur Anıtı
  • Bafra Kızılırmak Delta Kuş Cenneti
  • Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu
  • İlk Adım Anıtı
  • Saathane Meydanı, Saat Kulesi
  • İstiklal Caddesi
  • Cumhuriyet Meydanı
  • Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi ve Bandırma Vapuru
  • Samsun Arkeoloji Müzesi, Etnoğrafya Müzesi
  • Gazi Müzesi
  • Samsun Kent Müzesi
  • Havza Atatürk Evi Müzesi
  • Alaçam Mübadele Müzesi
  • Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Müzesi
Samsun Amisos Tepesi
Amisos Tepesi

Amisos Tepesi

Samsun’da mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken yerler arasında olan Amisos Tepesi, kentte ki ilk yerleşim alanı olarak biliniyor. Baruthane adı verilen bir mahallede bulunan Amisos Tepesi, M.Ö.3. yy’e ait olup, 1995 senesinde de aynı zamanda keşfedilmiştir. Tümüsler ile yapılan kazılarda da, Helenistik dönemin izlerinin taşındığı Amizos Hazinelerine rastlanmıştır. Hatta tepede ki sit alanı da incelenip, çok sayıda mezarlarla da karşılaşılmıştır. Aynı zamanda Pontus Krallığına ait üst düzeyde ki aile ve üyelerinin mezarlarına da rastlanılmıştır.

Amisos Tepesi; 4 farklı aşamadan oluşmuştur:  İlk dönem M.Ö.6. yy ilk başı, ikinci dönem M.Ö. 6 yy ilk yarısında, üçüncü dönem M.Ö.6. yy ortasında ve dördüncü dönemse M.Ö. 6. Yy ortasındadır…

Her dönemde ayrı ayrı olaylar olmuştur. Örneğin ilk dönemde; Miletoslular, Amisos’a egemen olmuşlar ve sonucunda da Karadeniz’le Anadolu’yu birbirine bağlayan ticaret yollarını keşfetmişlerdir. 2. Dönemde de, Kapadokyalılar Amisos’u yerleşim alanı tarzında benimsemişlerdir. 3. Dönemde de, kent adı Peiraiesos diye değiştirilmiştir. En son dönemde de, Atinalılar Amisos’a yerleşip kent adını da değiştirmişlerdir.

Yerli ve yabancı turistlerin her daim ziyaret ettiği yer olduğu söylenebilir. Amisos Tepesi’ne gittiğiniz takdirde, muhteşem bir manzarayla karşılaşacaksınız. Samsun’u bu tepeden çok iyi izleyerek, birde Amisos Antik Kenti ’de ziyaret edebilirsiniz. Burada eski kral mezarlıklarını görebilirsiniz.

Amazon Köyü - Samsun
Amazon Köyü Samsun

Amazon Köyü

Amazonlar bilindiği üzere Yunan mitolojisinde, sadece kadın savaşçıları ifade eden tarihi ulustur… Samsun’da kültürel ve tarihi değerler içerisinde yer alan Amazon Köyü, Batı Park’ta yer alıyor. Köyün içerisinde; Amazonları temsil eden heykeller, eşyalar ve kabartmalar vardır. Tek tepeden oluşan Amazon Köyünde; savaşçı kadınlar yer alıyor. Geçmiş dönemde ki yaşamın betimlemesi yapılan bu köy, Amazon kadınlarının günü birlik yaşamlarını da aynı zamanda sunuyor.

Onur Anıtı - Samsun
Samsun Onur Anıtı

Onur Anıtı

Atatürk Anıtı adıyla da anılan eser, 1931’den bu yana Samsun’un merkezinde ki Atatürk Parkı içerisinde bulunuyor. Avusturya kökenli Heinrich Krippel’in kendisinin yaptığı eser de, Mustafa Kemal Atatürk at üzerindedir. Samsun’a gelenlerin mutlaka bu anıtı görmesi gerekiyor. Çünkü bu anıt milli şuuru daha da ortaya çıkarıyor. Alman vapuruyla Samsun’a getirilmiş olan heykel açılış töreniyle birlikte 1932 yılında özellikle H. Kriphel ile birlikte Viyanalı olan Mayer adında ki mühendis eşliğinde iyi bir katılım gerçekleşmiştir.

Büyük taban üzerinde duran şahlanmış at üzerinde ki Atatürk heykeli, tüm heybetiyle şehrin her yerinde gözüküyor. Aslında şehri, çok iyi şahlandırıyor. Kaide yanında da iki kabartmayla birlikte yazılarda bulunuyor. Kabartmanın birisinde; iskelede ki sandalın yan tarafında mermiyle cephane taşıması yapılan insanlar bulunuyor. Arka tarafındaysa, top arabaları yer almıştır. Kabartmadaysa, Mustafa Kemal dimdik duruyor.

Kuş Cenneti - Samsun
Samsun Kuş Cenneti

Bafra Kızılırmak Kuş Cenneti

Samsun’da gezilmesi gereken yerler içerisinde ki, Kızılırmak Kuş Cenneti özellikle göçmen kuşlar açısından çok önemlidir… Bafra Ovası’nın oluşmasını sağlayan Kızılırmak Deltası, yeryüzünde bulunan oldukça verimli doğal alanları içinde barındırıyor. Biyolojik çeşitlik bakımından gerçekten çok zengin olan bu yer güzelliğiyle de son derece dikkat çekiyor. Milli park statüsünde ki Bafra Kızılırmak Kuş Cennetinin eşi benzeri yok denilirse hiçte abartılmış olmaz.

Onların dinlenme noktası olarak bilinen bu muhteşem yer, her dönem farklı bitki türlerine, kuş çeşitlerine ev sahipliği yapıyor. Burada yaban hayatı hakkında çok iyi bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca jeolojik anlamda da; bin ve iki bin yıllık geçmişiyle de göz dolduruyor. Balık, Gıcı, Mülk, Uzun, Liman, Cernek, Tatlı ve Karaboğaz gibi gölleri de içinde barındırıyor. Samsun’u gezmeye geldiğinizde, kesinlikle deltayı da görmelisiniz.

Kurtuluş Yolu - Samsun
Samsun Kurtuluş Yolu

Tütün İskelesi Ve Kurtuluş Yolu

Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu aslında, Milli Mücadele’nin başlamasında önemli rol oynamıştır. Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’da ki ilk ayak bastıkları yer olarak biliniyor. 19 Mayıs 2009 tarihinde, yeniden düzenlenerek, milli mücadelenin insanların içinde hala hissedilmesine neden oluyor. İskele önünde hayali Bandırma vapuru inşa edilerek sonrasında burası Protokol Yolu olarak adlandırılmıştır. Genç yaşlı demeden içinde vatan sevgisi olan herkes burada Kurtuluş Savaşı’nda ki manevi değerleri anımsıyorlar.

İlk Adım Anıtı - Samsun
Samsun İlk Adım Anıtı

İlk Adım Anıtı

Hakkı Atamalı isimli ünlü heykeltıraş tarafından yapılan anıt, Atatürk’ün doğduğu yıl baz alınarak 100 yılda yapılmıştır. Ayrıca bu anıt Tütün İskelesi’nin yerinin kaybolmaması içinde dikilmiştir. Dayanışmanın simgelendiği bu anıtta, kaide üzerinde ki üniformalı kumandanlarla üniformalı Atatürk’te bulunuyor. Anıtın ayrıca iki uç tarafında ki heykellerse gençliği ifade ediyor.

Saathane Meydanı - Samsun
Samsun Saathane Meydanı

Saathane Meydanı, Saat Kulesi

Samsun gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olduğunu söyleyebiliriz. Saathane Meydanı adını, Saat Kulesi’nden almıştır. Kentin çok eski merkezi olan bu önemli yer, gerek ticari gerekse kültürel anlamda hala varlığını sürdürüyor. Cumhuriyet Meydanıyla beraber Saathane Meydanı, Samsun’da ki büyük meydanlar olarak dikkat çekiyor. Günümüzde de hiçbir şekilde, kültürel ve ticari anlamda önemini asla kaybetmemiştir. Saat Kulesi ’de, II.Abdülhamit zamanına denk uzanıyor. II. Abdülhamit tahta çıktığında tam on sene geçtikten sonra her şehre saat kulesi yaptırılmasını istiyor.

Belçikalı Fransız bir mühendiste, 1887’de ünye taşını kullanıp Saat Kulesini tamamlamıştır. Fakat yapı zaman geçtikçe zarar görüp, 1977’de tekrardan inşa edilmiştir.

İstiklal Caddesi - Samsun
Samsun İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi

Samsun şehrinin, en işlek olan caddesi diye biliniyor. Burası İstanbul’da ki ünlü caddeleri de aynı zamanda anımsatıyor. Samsun’da ki alışveriş merkezlerinin en başında gelen İstiklal Caddesi, insanlar tarafından inanılmaz ilgi görüyor. Samsun gezilecek yerler içinde olan İstiklal Caddesi, dünya da ve ülkemizde ünlü markalarıyla çok fazla dikkat çekiyor. Hem dünya hem de yerel olmak üzere çok fazla mağazalar, restoranlar, bankalar da İstiklal Caddesinde bulunuyor. Samsun şehrinin kalbi olan İstiklal Caddesinde, doya doya alışveriş yapabilirsiniz.

Cumhuriyet Meydanı - Samsun
Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı

Samsun’un İlkadım ilçesinde ki Cumhuriyet Meydanı, Saathane Meydanı’yla beraber şehir için çok önem teşkil ediyor.  Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kentin önemli iki meydanından biri olarak biliniyor. Şehrin hareketli noktasında bulunan bu yer, pek çok iş hanına ve bankaya da aynı zamanda ev sahipliği yapıyor. Meydan; dini ve milli bayramların aynı zamanda kutlandığı yerdir…  Hatta Onur Anıtıyla birlikte Samsun Hafif Raylı Sisteminin temel durağı da burada bulunuyor.

Milli Mücadele Parkı - Samsun
Samsun Milli Mücadele Parkı

Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi Ve Bandırma Vapuru

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşu açısından Bandırma Vapurunun çok önemli bir yeri var. 1919 senesinde Samsun’a Atatürk’le birlikte silah arkadaşları getirmiştir.  Vapurun içine girerek, o dönemi daha iyi anlayabilirsiniz. Vapur, 1978’de “Trocadero” adıyla Glasgov kentinde inşa edilmiştir. Kymi ismiyle de belirli bir süre yük taşıdı. Panderma adıyla da aynı zamanda, Osmanlı’nın denizlerinde yükler taşımıştır. İdere-i Mahsusa ismi, Osmanlı Denizcilik İşletmesi diye değiştiğinde de vapurun ismi de Bandırma olmuştur.

Vapur postacılık görevini yapmaya başlamıştır. 1919 senesinde Atatürk ile birlikte arkadaşlarını Samsun şehrine getirip sonrasında posta hizmetlerine devam etmiştir. 1924 yılındaysa, tamamen hizmetleri sona ermiştir. Sonrasında İlhami Söke vapuru satın almıştır. Fakat 4 ayın içinde Haliç’te vapur sökülmüş ve parçalanmıştır.

Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi - Samsun
Samsun Arkeoloji Ve Etnografya Muzesi

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun’un gezilmesi gereken müzeleri içinde yer alan arkekoloji ve Etneoğrafya müzesi çok önem teşkil ediliyor. Özellikle, Samsun’la birlikte çevresinden toplanan etnografik ve arkeolojik eserler sergileniyor. Aslında önce ki dönemlerde Samsun’da müze olmadığı için eserlerde Kastamonu müzesine gönderiliyordu. Vali Turgut Başkaya’ysa, 1956 senesinde “Atatürk ve 19 Mayıs Müzesi” ismiyle bir müzenin açılmasına dair Bakanlığa teklif göndermiştir. Bu esnada da inşaatta toplanan eserlerle beraber çevredekilerde bir araya toplanıp Samsun Erkek Sanat Enstitüsü’nde toplanarak korunmuştur.

İlk depo olarak kullanılan müze, 1960 yıllarda çalışmalara tabi tutularak Atatürk Müzesi fikrinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Fuar alanının içinde 19 Mayıs Galerisi isimli “Atatürk Müzesi” kullanılarak sonrasında Milli Eğitim Bakanlığına devredilmesi uygun görülmüştür. Bu süreç sonucunda da, fuar alanının içinde yer alan Atatürk Müzesi yanına da, 1976 senesinde Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yapımı başlanarak, 1981’de hizmete sunulmuştur.

Gazi Müzesi - Samsun
Samsun Gazi Müzesi

Gazi Müzesi

Atatürk Samsun’a geldiğinde ilk burada kalmıştır. O yüzden, Samsun’da gezilecek yerler başında geliyor. Atatürk vefat ettikten sonra bina, Gazi Müzesi ismiyle hizmet vermeye başlamıştır. Türkiye’nin tarihinde bu müzenin çok önemli yeri vardır. Geçmişten gelen 191 eser, günümüzde bu müzede yer alıyor. Kurtuluş Savaşı bittikten yıllar sonra müze, Atatürk’e hediye edilmiştir. Mustafa Kemal ve Latife Hanım, Samsun’a 3. Ve 4. Geldiklerinde burada kalmışlardır.

Kent Müzesi - Samsun
Samsun Kent Müzesi

Samsun Kent Müzesi

2013’te açılan müzede Samsun’a ait; kültürel, sosyal, coğrafi, tarihi, ekonomik konularla ilgili çok sayıda bilgi, malzeme, fotoğraf ve belge bulunuyor. Müze; Tarihi Kentler Birliği jüri özel ödüllerine de ayrıca layık görülmüştür. Samsun Kent Müzesi, XX.Luigi  Micheletti Ödülleri’nde de 2015 yılında finale kalarak sonrasında Avrupa’da yer alan en prestij sahibi olan 6 müze içinde olmuştur. Müze, hem iç tasarım hem de dış tasarım olarak çok şık bir görünüme sahiptir… Samsun Kent Müzesinin oluşumuysa, Demiryolu lokali amacıyla kullanılan TCDD binasının restorasyonu sonucudur…

Atatürk Evi Müzesi - Samsun
Samsun Atatürk Evi Müzesi

Havza Atatürk Evi Müzesi

1919 tarihinde Atatürk Mesudiye Otelini ilk karargâh olarak kullanmıştır. Böylelikle burası, taşınmayan kültür varlığı şeklinde tescillenmiştir.

Alaçam Mübadele Müzesi - Samsun
Samsun Alaçam Mübadele Müzesi

Alaçam Mübadele Müzesi

İlk olarak İptidai Mektebi adıyla yaptırılmış bu yapı, daha sonra çeşitli işlevler için kamu binası görevini üstlenmiştir. Müzede; 1923’te Lozan Antlaşması sonucunda göç edenlerin yanlarında bulundurdukları belgeler, günlük eşyalar, fotoğraflar sergileniyor.

Sadi Tekkesi Kuvai Milliye Muzesi - Samsun
Samsun Sadi Tekkesi Kuvai Milliye Muzesi

Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Müzesi

Milli Mücadele’nin en önemli yapıları arasında yer alan Şeyh Sadi Tekkesi,  belediyenin çalışmalarıyla Kuvay-i Milliye Müzesine dönüştürülmüştür. Kurtuluş Mücadelesini en iyi yansıtan yapılardan olan bu müze, Samsun gezilecek yerler arasında geliyor.

Samsun’da Neler Yapılır?

Tatilde Samsun’u tercih edecekler genellikle, “Samsun’da neler yapılır? Sorusunu araştırıyorlar. Samsun Gezilecek Yerler yazımız da Samsun tatil için tercih edilecek en ideal yerlerden biridir… Burada zamanınız çok güzel ve dolu şekilde geçer. Yaz aylarında Samsun’a gidecekseniz kesinlikle, temiz ve mavi plajlarında bolca yüzmelisiniz. Yüzme haricinde de bolca güneşin tadını çıkarmalısınız. Hatta akşamları da sahilde yürüyüş yapmalısınız.

Teleferikle Amisos Tepesine çıkıp, Samsun’un muhteşem manzarası izlenmeli. Milli Mücadele bakımından oldukça önemli olan Samsun şehrinde, tarihi dokular ziyaret edilmelidir.

Samsunda Ne Yenir
Samsunda Ne Yenir

Samsun’da Ne Yenir?

Samsun gezilecek yerler araştırılırken, aynı zamanda ne yenir konusu da çok iyi araştırılması gerekiyor. Türkiye’nin neresine gidilirse gidilsin kendine has yöresel lezzetleri vardır. Samsun’da; mısır çorbası, baklalı sarma, oymaağaç kebabı, haluçka, katık sürdürmesi ve kaz pilavıyla ünlüdür.

Mısır Çorbası

Samsun’a ait en popüler yöresel lezzet olan mısır çorbası, adından da anlaşılacağı üzere mısırın püresinden yapılıyor. Yörede en fazla tüketilen çorba çeşididir… Mısır çorbası, kalorisi çok düşük olduğu için hemen hemen tüm diyet listeleri içerisinde de bulunuyor.

Baklalı Sarma

Samsun’un önemli tatları içerisinde yer alan baklalı sarmada, asma yaprağından ve özel hazırlanmış dana kaburgadan yapılıyor. Yapraklar bohça şeklinde sarılarak, tepsiye dizilip pişirilir.

Oymaağaç Kebabı

Samsun’un diğer önemli lezzetiyse, Vezirköprü ilçesiyle özgünleşmiş oymaağaç kebabıdır… Oğlak etiyle yapılan oymaağaç kebabı, soğukta sıcak yenilebilir. Oğlak eti, sırığa geçirilir ve 4 saat çevrilip pişirilmesiyle dikkat çekiyor.

Oğlaklar çevrilip pişirildiği için yağları da bir kapta toplanıp, etlerle beraber bandırılıp afiyetle yenilir.

Samsun’da Konaklama

Samsun gezilecek yerler listesi içinde birde konaklama yerleri de mutlaka araştırılması gerekiyor. Samsun turistik bir şehir olduğu için konaklanabilecek çok fazla apartlar, oteller, pansiyonlar, yazlıklar ve günlük evler vardır. Samsun’a gezmeye gelen bir kişi, bütçesine uygun bir konaklama yeri kolayca bulabilir.

Samsun Ulaşım Bilgileri

Samsun gezilecek yerler kapsamında, ulaşım bilgilerini de çok iyi araştırmak gerekiyor. Samsun’un ulaşım ağları çok geniştir. Genel olarak, halk otobüsleri çok fazla kullanılmakla birlikte metro da tercih ediliyor. Ayrıca turistik olan vapur hatları da, kullanılıyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir