Kaunos Antik Kenti
  1. Anasayfa
  2. Dalyan

Kaunos Antik Kenti

0

Antik çağın en önemli yerleşim yerleri arasında yer alan Kaunos Antik kenti dönemin en önemli ticari liman şehirleri arasında yer almıştır. Deniz etrafında biriken Alüvyonların sayesinde oluşan antik kent bu nedenle liman yapısına son derece uygun olmaktadır. Tarihin en önemli tarihçileri arasında yer alan Heredot bölge halkı için Karia’dan gelen yerli halktır. Fakat kendilerini Giritli olarak tanıtmaktadırlar şeklinde açıklamıştır. Coğrafya alanına önemli çalışmalara imza atan Strabon ise Kaunos hakkında tersanelerin ve kapıları kapanabilen bir limanı olduğundan söz etmektedir.

Kentin ikiz kardeşi ile ensest ilişki kurduğu için vatanından sürülen Miletos’un oğlu Kaunos kurmuştur. Dalyan bölgesinden de görülen mezarlar ise m.ö 4 Yüzyılda yapıldıkları bilinmektedir. Sonrasındaki süreçte ise Roma döneminde de bir dönem kullanılan mezarlar Lykia tipinde yapılmaktadır. Mezar içinde ölülerin üzerinde yatırılmış 3 taş bulunmaktadır. Yine mezarın iki ucunda iki sütün bulunurken, Alınlık bölümde ise aslan kabartmaları işlendiği görülmektedir. Kentin antik çağlar dönemindeki sınırları Akropol ile Sülüklü gölü arasındadır. Söz konusu dönemde denizin Akropole kadar ulaştığı bilinmektedir.

Kaunos Antik Kenti 5

Perslilerin Anadolu da hakimiyeti tamamı ile sağlaması ile kent dönemin kumandanı Mausolos’un yönetimine girmiştir. M.Ö 334 yılında İskender’e yenilen Perslilerden sonra şehir yeniden Yunan ve Roma kontrolüne girmiştir. 152 Metre yüksekliğe inşa edilen Akropollerden kuzey surlarından kalan Akropol ise Ortaçağ’dan kalmıştır. Surun geri kalan bölümleri ise Helenistik çağlar ve Arkiak devrinden kalmıştır. Tiyatro ise 33 oturma sırası ile Akropolün eteklerine kurulmuştur. Ayrıca yine aynı bölge de Roma hamamı ve tapınağı da yer almaktadır.

Kaunos Antik Kenti Ulaşım

İçinde görülmeye değer Akropol, surlar, tiyatro, hamam, kilise, depo, agora, çeşme, stoa ve kentin antik yollarının görülmesinin mümkün olduğu ve çok daha fazlasını ziyaretçilerine sunan Kaunos antik kentine ulaşım için öncelikli olarak engebeli bir arazide yürüyüş yapmayı göze almanız gerekmektedir. Hala daha pek çok önemli eserin çıkarılmadığı ve toprak altında beklediği düşünülen bölge de kendi adına para dahi bastırılan köklü bir devletin olduğu bilinmektedir.

Bölgeye ulaşmak için Marmaris’e öncelikli olarak ulaşmanı gerekiyor. Sonrasında bölgeye sefer düzenleyen minibüslerden yararlanabiliyorsunuz. Ayrıca bölgeye ulaşım için Marmaris limanından kalkan günü birlik teknelerde ulaşımın sağlanmasında aktif olarak kullanılıyor. Kaunos iskelesi hala aktif olarak kullanılan bir bölge. Bu nedenle iskeleye yanaşmanız yolunuzu son derece kısaltacak olsa da yolculuğun kalanında ciddi bir yürüyüş mesafesini göze almanız gerekiyor. Ortalama 2 saati bulan tekne yolculuğundan sonra yine 1 saatlik yürüme parkurunu geride bırakmanız gerekiyor.

Kaunos Antik Kenti Bölgesinde Yer Alan Oteller

Kaunos koruma altında olan bir bölge. Bu nedenle antik şehrin en yakınında yer alan konaklama alanları Dalyan da yer alıyor. Bu işletmeler arasında önce çıkan en önemli tesislerden biri de;

Murat Paşa Konağı

Muğla da yer alan en özel tesislerden biri olduğunu söylemenin yanlış olmayacağı tesis, ilk bakışta masmavi havuzu ve yemyeşil bahçesi ile öne çıkıyor. Otelin denize kıyısı olmaması havuzun olimpik ölçülerde inşa edilmesini sağlamış durumda. Tesiste yer alan iki oda tipi yer alıyor. Temelde özelliklerin aynı olduğu odalarda belirleyici unsur ise hiç şüphesiz doğa manzarası ve bahçe manzarası olarak değişen koşullar oluyor. Bu nedenle işletme için doğa oteli olarak tanımlama yapmamız yanlış olmayacaktır.

Kaunos Antik Kenti 6

Tesisin sahip olduğu olanaklara göz attığımızda ise 24 saat hizmet veren bir işletme olduğunu görüyoruz. Bu oda servisi ve gece oluşan özel isteklerin karşılanması anlamını taşıyor. Tesisin sahip olduğu diğer olanaklara baktığımızda tüm elektronik ihtiyaçların karşılandığı görülürken ayrıca kablosuz yükse hızda internetin her bölgeden ulaşılabilir olduğunu görüyoruz.

İşletmenin sahip olduğu mutfak olanaklarına baktığımızda ise hiç şüphesiz her gün taze olarak toplanan ve kahvaltılarda sunulan sebze ve meyvelerin etkisinin olağan üstü olduğunu göreceksiniz. Bölge de tekne turu yanı sıra kano ve dalış olanağı da bulurken Kaunos antik kentine de özel geziler düzenlemeniz işletmeden çok kolay ve keyifli olacaktır.

Kaunos Antik Kenti Bölgesinde Yer Alan Restoranlar

Kaunos bölgesinde yemek yemek için özel bir mekan arıyorsanız çok şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Çünkü bölge de hizmet veren;

Rendezvous Bistro, Cafe & Restaurant

Sunmuş olduğu çok özel lezzetler ile hem bölge halkı için hem de bölgeyi ziyaret edenler için oldukça özel bir işletmeye dönüşmüş durumda. Öncelikli olarak tesisin ortalama fiyatlarından söz etmek gerekiyor. 50 Lira ile 80 lira arasında kişi başı değişen maliyeti ile son derece uygun fiyatlı bir işletme olduğunu söyleyebiliriz. Yemek kalitesi, hizmet kalitesi ve Fiyat hizmet kalitesinden %100 başarı almış bölgede tek işletme olma özelliği taşıyor.

Kaunos Antik Kenti 7

İşletme içinde Kahvaltı, öğlen yemeği, akşam yemeği, Brunç ve içeceklerin olmasına ek olarak dilediğiniz her an yemek siparişi vermeniz için uygun. İşletme hafta içi günlerde özellikle akşam 20:00’dan sonra biraz kalabalık olsa da rezervasyon gerekmiyor. Fakat Cuma, Cumartesi ve Pazar gecelerinde 20:00’dan sonra kesinlikle rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

Açık hava da oturma olanağı sunan tesis yabancı dil bilen çalışanları ile oldukça şaşırtıcı bir özelliğe sahip. Çocuklu ailelerin ve romantik çiftlerin konuk olabileceği bir adres olan işletme haftanın her günü açık. Sabah 08:00 da başlayan servis 24:00’a kadar devam ediyor.

  • Bilgi Adres: Adres: Dalyan Mah. Dipdağ Sok. No: 12, Dalyan 48840, Türkiye
  • Konum: Avrupa  >  Türkiye  >  Ege Bölgesi  >  Muğla İli  >  Dalyan
  • Telefon Numarası: +90 543 652 51 07
 

Kaunos Antik Kenti Bölgesinde Yer Alan Festival ve Sosyal Etkinlikler

Kaunos çok köklü bir medeniyetin beşiği. Bu nedenle geçmişte yapılan birçok etkinlik ve festival şimdilerde kaybolmuş olsa da bölgede günümüzde de modern çalışmalar sürdürülmeye devam ediyor. Her yıl düzenlenen 25-28 Ağustos Köyceğiz Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali de bu kapsamda yapılan özel çalışmalardan biri.

Bölge de yapılan bir diğer organizasyon ise her yıl Türkiye’den ve dünyadan binlerce kişinin katıldığı Kaunos motosiklet festivali olmakta. 27-30 Temmuz arasında düzenlenen festival kapsamında Köyceğiz Kulak Mesire alanında toplanan binlerce motosiklet tutkunu bölge de hem unutulmaz konserlere tanıklık ederken hem de çadırlarda konaklayarak bölgenin doğasından ve manzaradan faydalanmış oluyor.

Kaunos Antik Kenti 8

Gençlerin büyük ilgi gösterdiği önemli spor karşılaşmalarından biri de Üniversiteler arası Köyceğiz Yaşar Sevim Plaj hentbol şampiyonası olmakta. 4-8 Temmuz arasında düzenlenen festival kapsamında Türkiye’nin her yerinden katılan üniversite öğrencileri bölge de hem spor yaparak hem de tatil yaparak özel bir aktiviteye dahil oluyor.

Bölge Özeti ve Tavsiyeler

Kaunos tatil için son derece avantajlı bir bölge. Hem uygun fiyatlı konaklama ve restoran hizmetlerini bulabilirken hem de sosyal olanaklar ile zamanı keyifli ve kaliteli bir şekilde geçireceğiniz merkezler arasında yer alıyor. Sunduğu tarihi eserler ve kalıntılar tarihi anlamak ve öğrenmek için oldukça büyük önem taşıyor. Bu nedenle mutlaka bölgeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Gazibeğendi Tepesi 1

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir