Sümela Manastırı
  1. Anasayfa
  2. Trabzon

Sümela Manastırı

0

Trabzon denilince akla ilk gelen gezinti yerlerinden birisi Sümela Manastırı ve yaylalarıdır. Hamsisi, horonu, yeşilliği ve hırçın dalgalı Karadeniz’in en çok yabancı ve yerli turist akınına uğrayan manastırını kesinlikle ziyaretleriniz esnasında görmenizi tavsiye ediyoruz. 12 Yüzyıl eserleri arasında yer alan birçok tarihi figürün yanı sıra Hristiyanlar için Meryem Ana ikonlarının yer aldığı ve kutsal olarak saydıkları yerler arasındadır.

Sarp Kayalıklar üzerinde bulunan Sümela Manastarı içinde yer alan mimari yapı sizi de etkileyecektir. Oyulma işçiliği ile hazırlanmış eski zamanlarda mucizelerin yaşandığı yer olarak bilinen manastır için meleklerin getirip dağın üzerine yerleştirildiği hikayeleri anlatılmaktadır. Çok eski uygarlıklar zamanından kalma olan bu muhteşem mekan içinde değişik dönemlere ait kalıntıları görebilirsiniz.

Sümela Manastırı 2

Büyük bir yapıya sahip olan manastır içinde kaya kilisesi bölümünün bütünleşmiş hali ile şapel ve fresklerle imal edildiğini inceleceksiniz. Yukarı kısımda ise muhteşem doğa manzarasının bu harika tarihi yer ile buluşmasına şahitlik edeceksiniz. Zamanın yaşayan insanlarına kolaylık olması için hazırlanan su kanallarının yanı sıra büyük kemerleri de sizin dikkatinizi çekecektir.

Büyük ve geniş bir kitlenin her dönem ziyarete açık olmasından dolayı hazırlanan tesislerde yeme içme gibi tüm imkanları bulabilirsiniz. Doğa ile iç içe olarak yapacağınız gezilerde eskisi gibi aşağıdan yukarı merdivenleri tek tek çıkmanıza gerek yok. Artık yukarı bölüme kadar yapılan araba yolu ile zirveye rahatlıkla çıkabilirsiniz.

Sümela Manastırı Nerede?

Trabzon il sınırları içinde yer alan bu tarihi yapı Maçka ilçesinde yer almaktadır. Altındere Köyünün sarp kayalıkları üzerine yerleştirilmiş olan manastırın halk dilinde ismi ise “ Meryem Ana” olarak bilinmektedir.

Sümela Manastırına Nasıl Gidilir?

Gerek Trabzon il merkezinden gerekse Maçka ilçesinde bulunan otobüs veya dolmuş hatları ile bu alanlara ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak kendi özel aracınız ile hem gezmek hem de tarihi mekana kendi imkanları ile gitmek isteyenler Trabzon ilinden güney kısımda yer alan Maçka ilçesine gidebilirler. Buradan yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta olan Altındere köyüne ulaşım sağlayabilirsiniz. Önceden patika yol olarak kullanılan manastır girişine artık alternatif yol olan ve zirveye kadar uzanan araç yolunu da tercih edebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir