Karabük Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Karabük Gezilecek Yerler

0

Batı Karadeniz Bölümü’nde konumlanmış olan şehir, Karabük gezilecek yerler bakımından çok zengin olduğunu söyleyebiliriz. Hem doğal güzellikleriyle hem de tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehir olarak Karabük biliniyor. 78 numaralı plakaya sahip olan Karabük, 4.145 kilometre toplam yüzölçümüne aynı zamanda sahiptir.

Merkez ilçesi ile beraber Karabük’ün ilçeleri şöyle sıralanabilir;

  • Eflani
  • Safranbolu
  • Ovacık
  • Eskipazar
  • Yenice

Karabük nüfusunun en seyrek olduğu yer Ovacık, çok yoğunlaştığı ilçeyse merkezin kendisidir diyebiliriz. Batı Karadeniz Bölümü içerisinde yer almasına rağmen kıyı taraftan içerilere doğru karasal iklimin görüldüğünü söyleyebiliriz. İlkbaharla kış mevsimlerinin yağışlı geçtiği kentin, hemen hemen %65’i ormanlarla kaplı diyebiliriz.

Özellikle de Eskipazar, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin ormanlar bakımından zengin olduğunu söyleyebiliriz. Karabük gezilecek yerler kapsamında yer alan Yenice ormanlarıyla özellikle dikkat çekiyor. Yenice Ormanları içerisinde çok fazla ağaç türlerine rastlayabilirsiniz.

Karabük Hakkında Genel Bilgiler

Karabük gezilecek yerler kapsamında ilk olarak, şehir hakkında genel bilgiler vermemiz gerekiyor. Karabük’le çevresinde bilimsel olarak arkeolojik kazılar yapılmadığından dolayı doğal olarak ilk yerleşime dairde net bilgiler yoktur. Yalnız Eskipazar ile Ovacık ilçelerinde yapılan araştırmalardaysa eski yerleşim olarak çevrede Eskipazar’a bağlı Yazıboy köyünü söyleyebiliriz.

Yazıboy köyünden çıkan höyüğün özellikle ilk Tunç Devri’ni göstermesiyse tahminleri fazlasıyla doğruluyor. Karabük kentimize ilkçağlarda Hititler hakim olmuştur. Hititlerin haricinde kentte; Helenistik Krallıklar, Roma İmparatorluğu hakimiyet kurmuştur. 1071 itibariyle Karabük’e Türklerin yerleştiğini söyleyebiliriz.

1995 senesinde kentin nüfusunun artmasıyla birlikte gelişmesi de eklenince ülkemizin 78. İli olma statüsü kazanmıştır. Karabük şehrinin gelişiminde ki en büyük paysa, sanayileşme olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin ilk ağır sanayi fabrikasının Karabük’te açıldığını söyleyebiliriz.

Karabük Demir Çelik Fabrikası olarak adlandırılan bu tesisin ilk temelleriyse; 1937’de Atatürk’ün talimatı ile İsmet İnönü atmıştır. Türkiye’nin büyük 50 sanayi fabrikaları içerisinde, Karabük Demir Çelik’te var. Karabük’ün diğer sanayi kuruluşlarıysa; orman ürünleri, kimya, tekstil ve gıdadır diyebiliriz.

19 mahalleden ve 42 köyden oluşan Karabük hem sanayisiyle hem de gezilecek yerler bakımından çok ilgi görüyor. Karabük ismi de yaşamış olduğu ortamla birebir ilişkilidir diyebiliriz. “Kara” ile “bük” kelimelerinin karaçalılık ortam anlamıyla kullanıldığını söyleyebiliriz.

Karabük Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Karabük ilimiz, doğa harikası yerleriyle sizler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Özellikle mağaralarıyla kanyonlarına Karabük’ün hayran kalacaksınız. Karabük gezilecek yerler bağlamında çok fazla seçeneğinizin olduğunu söyleyebiliriz. Karabük kentinin en büyük avantajıysa özellikle büyükşehirlere çok yakın mesafede olmasıdır. Bu sebeple hafta sonu gezmeleri açısından Karabük kenti bizlere çok fazla seçenek sunuyor.

Karabük’ün Kuzey tarafında Bartın, Batısında Zonguldak, Güney batı kısmında Bolu, Doğusunda Kastamonu, Güney doğusundaysa Çankırı geliyor. Ayrıca bulunduğu bölgede merkez görevi gören Karabük; metropol kentimiz İstanbul’a 396 km, başkentteyse 215 km mesafede bulunuyor. Tüm bu etkenler birleştirildiğinde doğal olarak Karabük gezilecek yerler açısından zengin olması normal diyebiliriz.

Batı Karadeniz bölümünün çok güzel kenti olan Karabük’te mutlaka gezip, görmeniz gereken yerler bulunuyor. Karabük geziniz için, 2 ya da 3 gün ayırdığınız takdirde kentin önemli tüm yerlerini gezme imkânı bulacaksınız. Karabük kentinde Karadeniz iklimi görülmesi sebebiyle çok soğuk ve sıcak dönemler asla görülmüyor. O yüzden Karabük kentini her mevsim gezme imkânı bulabilirsiniz.

Karabük gezilecek en güzel yerleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Safranbolu Evleri
  • Yörük Köyü
  • Yenice Ormanları
  • Köprülü Mehmet Paşa Camii
  • Eğriova Göleti
  • Tokatlı Kanyonu
  • Mencilis Mağarası
  • Şeker Kanyonu
  • Kent Tarihi Müzesi
  • Hadrianapolis Antik Kent
  • Hıdırlık Tepesi
  • Safranbolu Yemeniciler Çarşısı Arastası
  • Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi
Safranbolu Evleri Karabük
Karabük Gezilecek Yerler: Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri

Karabük gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen Safranbolu Evleri olduğunu söyleyebiliriz. Gelenekselleşmiş Türk Mimarisi açısından Safranbolu Evleri bize çok iyi örnek teşkil ediyor. 18.-19.yy Osmanlı Devleti’nin şehir yaşamını Safranbolu Evleri’nde görebilirsiniz.

Özellikle gezginler tarafından çok fazla tercih edilen bu evleri, Unesco’da Dünya Kültür Mirası Listesi içine almıştır. Safranbolu Evleri ile ilgili olan bir rivayete göreyse, yapılırken evlerin harcının içerisine yumurta akı koyulmuştur. Bu nedenle de Safranbolu Evleri’nin depreme dayanıklı olduğu şeklinde bir görüş vardır.

Konak şeklinde bir tasarıma sahip olan Safranbolu Evleri’nin 800 tanesiyse koruma altındadır… Safranbolu Evleri’nin bir bölümü yazlık şekilde bağlar bölgesinde, diğer bölümleriyse kışlık olarak merkez bölgesi sınırlarında inşa edilmiştir. Beyaz renk badanaya sahip olan Safranbolu Evleri, iki-üç kattan oluşuyor.

Evler çok iç içe inşa edilmediğinden birbirlerinin kesinlikle manzaralarını kapatmıyorlar. Haremlik-selamlık uygulaması baz alınarak tasarlanmış olan Safranbolu Evleri’nin çok geniş olduğunu söyleyebiliriz.  Bu tarihi evlerle Karabük’ün arasıysa sadece 5 km olduğunu söyleyebiliriz. Karabük merkezde ki minibüs ve otobüslerle kolaylıkla Safranbolu Evleri’ne gidebilirsiniz.

Aynı zamanda öze aracınızla da Karabük merkezden kolaca tarihi evlere gidebilirsiniz. Safranbolu Evlerinizi gezerken, kesinlikle fotoğraf makinenizi yanınızda bulundurunuz. Geziniz esnasında bol bol tarihi evlerin fotoğraflarını çekme imkânı bulacaksınız.

Yörük Evleri Karabük
Karabük Gezilecek Yerler: Yörük Evleri

Yörük Köyü

Safranbolu ilçesine 11 km mesafede yer alan Yörük Köyü, Osmanlı mimarisi bakımından da önem arz ettiğini söyleyebiliriz. 700 senelik geçmişiyle Yörük Köyü, Turizm Bakanlığı’nca korumaya alınmıştır. Anadolu’ya 11. Yy ’da göç etmiş olan Türkmenler tarafından kurulmuştur. Yörük Köyü içerisinde; yukarıda da belirttiğimiz üzere Safranbolu Evlerini görmeniz mümkündür… Tarihi yolculuğa çıkacağınız Yörük Köyü’nde mutlaka 300 senelik tarihi barındıran Kasım Sipahioğlu Konağını da ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Yörük Köyü’nde ki konakların hepsinin; eşsiz güzelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Konakların tavan, işletmelerine kadar tüm özelliklerine fazlasıyla hayran kalacaksınız.

Yenice Ormanları Karabük
Karabük Gezilecek Yerler: Yenice Ormanları

Yenice Ormanları

Türkiye ve Karabük için önem arz eden Yenice Ormanları’nda yeşilin bin bir tonuna rastlayabilirsiniz. Şelaleleriyle, renkli bitki örtüsüyle, ağaç çeşitleriyle ve huzurlu atmosferiyle de son derece Yenice Ormanları ilgi çekiyor. Karabük gezilecek yerler listenize mutlaka almanızı önerdiğimiz Yenice Ormanları, şehrin merkezine 6 km mesafede bulunuyor.

Trekking ve yürüyüş parkurları tutkunları için Yenice Ormanları vazgeçilmez bir alan diyebiliriz. Kuşların cıvıl cıvıl seslerinin içinde; yürüyüş yaparak tertemiz havayı da solumanız mümkündür. Yenice Ormanları’nda önceden görmediğiniz tüm ağaç çeşitlerini görme şansına sahip olabilirsiniz.

Kamp yapma imkânı bulabileceğiniz bu alanda muhteşem karelere de aynı zamanda imza atabilirsiniz. Ayrıca kamp yapmak yerine lüks şekilde konaklamayı istiyorsanız da, Yenice Ormanı’nın yakınlarında ki butik otellere bakmanızı tavsiye ediyoruz.

Karabük Mehmet Paşa Camii
Karabük Gezilecek Yerler: Mehmet Paşa Camii

Köprülü Mehmet Paşa Camii

Safranbolu gezisi sırasında birçok Osmanlı Dönemi eserleriyle karşılaşabileceksiniz. 1662’ de Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafınca aynı adı taşıyan camiyi, Safranbolu tarihi eserlerine örnek verebiliriz. 17.yy’ da ki Osmanlı mimarisiyle alakalı özelliklerin tümünü Eski Çarşıda yer alan Köprülü Mehmet Paşa Camisinde görebilirsiniz.

Köprülü Mehmet Paşa bu tarihi camiyi, Safranbolu’da yaşamını sürdürürken yaptırmıştır. Köprülü Mehmet Paşa Camii, 2 defa restorasyon çalışmalarına tabii tutulmuştur. Özellikle cami avlusunda ki güneş saatiyse, ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Bu güneş saatinde 06.40 ve 17.20 arası olan süre; mermer üzerine metal plaka gölgesiyle hatasız gösteriliyor.

Aynı zamanda camide ki miğfer şekliyle tasarlanan kubbesini de kesinlikle görmenizi tavsiye ediyoruz.

Eğriova Göleti Karabük
Karabük Gezilecek Yerler: Eğriova Göleti

Eğriova Göleti

Karabük gezilecek yerlerden olan Yenice Ormanı’na geldiğinizde mutlaka Eğriova Gölet’ini de ziyaret etmenizi öneriyoruz. Harika doğal güzelliği içinde barındıran Eğeriova Gölet’i, Batı Karadeniz Bölümü’nün en yükseğinde, Keltepe mevkiinde konumlanmıştır.

1 km uzunluğa sahip olan Eğriova Gölet’i, aynı zamanda 7 metrede derinlikten oluşuyor. Yapay gölet özelliği taşıyan Eğriova, kent halkı tarafından daha çok balık avlamak için tercih ediliyor. Doğa ve kamp severlerin listelerinde mutlaka yer alması gerekiyor. Sabahları kurbağaların sesleriyle uyanıp, akşamda yıldızlar altında onları izlerken uyuma keyfini Eğriova Gölet’inde yakalayabilirsiniz.

Tokatlı Kanyonu Karabük
Karabük Gezilecek Yerler: Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu

Karabük gezilecek doğal yerler kapsamında ki Tokatlı Kanyonu, benzersiz güzelliğiyle dikkat çekiyor. Safranbolu ilçesi sınırlarında ki Tokatlı Kanyonu, 9 km yürüme parkuruyla özellikle çok dikkat çekiyor. 3 kanyon birleşmesi sonucunda ortaya çıkan Tokatlı Kanyonu’nda doğanın tadını doyasıya çıkarabileceksiniz.

Tokatlı Kanyonu’nun aynı zamanda 80 metre yükseklikte cam terası da bulunuyor. Bu cam terasında doğayı doyasıya seyretme şansına sahip olabilirsiniz. Cam teras 75 tona kadar ağırlığı kaldırabilecek güce sahiptir…

Karabük Mencilis Mağarası
Karabük Gezilecek Yerler: Mencilis Mağarası

Mencilis Mağarası

Karabük doğal güzelliklere sahip bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Karabük’ün doğal güzelliklerinden olan Bulak diye de adlandırılan Mencilis Mağarası’na hayran kalacağınızın yüzde yüz garantisini verebiliriz. Bulak Köyü’yle Safranbolu ilçesinin sınırında kalan Mencilis Mağarası, Türkiye’nin 5. Uzun mağarası olma özelliği taşıyor. 6.5 km uzunluktan oluşan mağarada, sadece 400 metrelik alan içinde yürüyüş yapılabiliyor.

Hidrolojik bakımdan günümüzde de aktifliğine devam eden mağara, tahmini olarak 3 milyon sene önce oluşmuştur. Karstik erimelerin sonucunda mağara da; sakıtlarla, dikitler oluşmuştur. Ayrıca Mencilis Mağarası içerisinde; akarsuların ve göllerinde olduğunu söyleyebiliriz. Sene boyu mağara sıcaklığı 15 derece olmakla birlikte nemli bir havaya sahip olması da; astım, bronşit gibi rahatsızlıklarında giderilmesinde büyük önem taşıyor.

Şeker Kanyonu Kanyonu
Karabük Gezilecek Yerler: Şeker Kanyonu

Şeker Kanyonu

Karabük, “kanyonların kenti” olarak biliniyor ve bu kapsamda sizlere Tokalıdan sonra Şeker Kanyonu hakkında da kısaca bilgi vereceğiz. Yenice ilçesi sınırlarında bulunan Şeker Kanyonu, dik-sarp kayalıklar üzerinde yeşilin tonlarının olduğu vadide yer alıyor. 6.5 kilometre uzunluktan oluşan kanyon, Şeker adı verilen mevkiden başlıyor.

Kanyonun 2 kilometresi araçlarla gidilirken, 4 kilometresiyse yürüyüşle gidiliyor. Zorlu geçişlerden oluşan kanyonda, dolaşırken kesinlikle ayakkabınızı çıkarmayınız. Suyun içinde yürüyüş yapma şansına sahip olduğunuz bu kanyonda aynı zamanda kaya tırmanışları da gerçekleştirme imkânı da bulacaksınız.

Kent Tarih Müzesi Karabük
Karabük Gezilecek Yerler: Kent Tarih Müzesi

Kent Tarihi Müzesi

Karabük tarihi yerler içerisinde Safranbolu’da ki Kent Tarihi Müzesi’nde, oldukça keyif verici bir yolculuk yapacaksınız. Hükümet Konağı şeklinde faaliyet gösteren yapı, 112 yıldan fazla tarihiyle dikkat çekiyor. Restore çalışmalarından sonra Kent Tarihi Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan yapı, kültürel anlamda ki zenginlikleriyle çok dikkat çekiyor.

Tarihi değerlerin sergilendiği Kent Tarihi Müzesi ziyaretinizle birlikte 300’den fazla eseri görme şansına sahip olacaksınız. 3 kattan oluşan yapı içinde; Osmanlı’dan tutunda Cumhuriyet’e kadar da Safranbolu’nun tarihini tanıma fırsatı bulacaksınız. Kent Tarihi Müzesi içerisinde; birçok bilgiye ve görselle de rastlayacaksınız.

Hadrianapolis Antik Kent Karabük
Karabük Gezilecek Yerler: Hadrianapolis Antik Kent

Hadrianapolis Antik Kent

Eskipazar ilçesi sınırlarında yer alan Hadrianapolis Antik Kenti, 3 km mesafede yer alıyor. Karabük tarihiyle alakalı bizlere önemli bilgiler veren bu antik kentin önemi çok büyüktür… Budaklar Köyü içerisinde Hadrianapolis Antik Kenti ile ilgili çok fazla kalıntıya ulaşmak mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Tahminlere göre M.Ö. 1. Yy ’da kurularak, M.S. 8.yy’a kadarsa ayakta kalmayı başarmıştır. Roma ve Erken Bizans zamanlarına ait birçok eseri, Hardianapolis Antik Kent içinde görmek mümkündür. Bu antik kent içerisinde 3 adet Erken Bizans zamanından kalma kilise kalıntıları bulunuyor.

Mahzenler, mozaikler, kaya mezarları, freskler, su sarnıçları, sütunlar ve mozaikler gibi çok fazla kalıntıyı bu antik kent içinde bulabilirsiniz.

Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi Nerede
Karabük Gezilecek Yerler: Demir Çelik Sanayi Müzesi

Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi

Demir-çelik sanayisiyle Karabük ilimiz bilindiği üzere çok fazla ün sahibi olmuştur.  Dolayısıyla Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi’ de kenti ünlü yapan demirin ve çeliğin sanayisini bizlere tanıtmak için faaliyet gösteriyor. 1984’te açılan Demir Çelik Sanayi Müzesi sayesinde; demirlerin ve çeliklerin yapılışını gerçekleştiren ham maddeleri, köşebentleri ve döküm modellerini yakından görebileceksiniz. Müzenin 2 tane ayrı alanından ziyade birde sergi yeri ve arşiv bölümü de bulunuyor.

Yemeniciler Çarşısı Karabük
Karabük Gezilecek Yerler: Yemeniciler Çarşısı

Safranbolu Yemeniciler Çarşısı

Safranbolu’da yer alan Yemeniciler Çarşısı, Karabük gezilecek yerlerin olduğu listede mutlaka olması gerekiyor. Birbirleriyle bitişik halde 48 tane ahşap dükkâna sahip olan bu çarşı, düzeniyle Osmanlı’ya uzandığını söyleyebiliriz. Tarihi bir dokuya sahip olan Safranbolu Yemeniciler Çarşısı’na mutlaka uğrayıp sevdiklerinize hediyelik eşyalar alıp öyle Karabük gezinizi sonlandırmanızı tavsiye ediyoruz.

Karabük’te Neler Yapılır?

Karabük gezinizi sonlandırmadan önce mutlaka Safranbolu ilçesini doyasıya gezmenizi tavsiye ediyoruz. Karabük gezilecek doğal yerler kategorisinde olan Mencilis Mağarası’na uğrayıp havasını mutlaka solumanızı tavsiye ediyoruz. Tabi ki Karabük denildiğinde yeşillik ve ormanın akla geldiği, Yenice Ormanları’nda da bol bol fotoğraf çekerek gezinizi ölümsüzleştirebilirsiniz.

Karabük’ün doğal güzellikleri geze geze bir gün de bitmeyebilir. Ama en önemlilerini listelerseniz bir günde de çok güzel yerler keşfedebilirsiniz. Ayrıca deniziyle, yeşiliyle, ormanıyla, tarihiyle dikkat çeken Karabük’te ki Eflani Göletlerinde balık ta avlayabilirsiniz.

Karabük Mutfağı, Yöresel Lezzetler

Bulunduğu bölge olan Karadeniz’in mutfağında da Karabük’te izler bulmak mümkündür. Oldukça lezzetli yöresel yemekleriyle öne çıkan Karabük’te 100 ve üzeri yemek türünün olduğu yapılan araştırmalarda çıkmıştır. Perohi adı verilen ev makarnası özellikle Karabük’ün mutfağının baş tacıdır.

Perohi; hamur içine keş peynir koyularak üçgen halinde kapatılması ile hazırlanıyor. Perohi kaynamış suyla pişirilip, sonrasında yoğurtla süslenip sunuluyor. Maya,  un, tuz ve suyla hamur kıvama getirildikten sonra içerisine kıyma, baharat çeşitleri, soğan ve ıspanak koyularak yapılan göbüyse, Karabük kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Ayrıca ıspanak ve kıyma ile yapılan Safranbolu bükmesine de bayılacaksınız.

Sacda pişirilen çullu börekte ünlü Karabük mutfağı lezzetleri içerisinde yer alıyor. Safranbolu lokumu da yine Karabük’ün ünlü lezzetlerindendir diyebiliriz.

Ot kadar etinde çok fazla tüketildiği Karabük’te, bütün halde kuzu etinin pişirilmesi de çok meşhurdur. Özel hazırlanan sosuyla birlikte tereyağı da ete inanılmaz lezzet veriyor. Karalahanayla yapılan karamancar yemeği de Karabük’ün ünlü lezzetlerinden diyebiliriz. Yufkası incecik açılan Safranbolu baklavası da kentin en önemli tatlıları arasında yer alıyor.

Karabük Ulaşım Bilgileri

Karabük’te şehir içi ulaşımı, minibüslerle birlikte belediye otobüsleri ile sağlanıyor. Şehir dışı ulaşımına kentin baktığımızda da; büyükşehirlere yakın olması sebebiyle şehir içinde ki kolaylığı dışında da görebilirsiniz. Her sene çok fazla gezgin tarafından tercih edilen Karabük’e hem hava hem de karayoluyla ulaşımda aynı zamanda mümkündür diyebiliriz.

İstanbul’la Karabük arasında 400 km mesafe bulunuyor. Özel araçla İstanbul’dan Karabük’e 4.5 saatte ulaşabilirsiniz. Ankara’yla Karabük arasında ki mesafeyse, 220 km’dir. Özel araçlarla Ankara’dan Karabük’e 2.5 saat içinde ulaşmak mümkün oluyor.

Bursa ile Karabük arasında ki mesafeyse 420 km, Zonguldak’la da 105 km olduğunu söyleyebiliriz. Eğer otobüslerle Karabük’e gitmeyi düşünüyorsanız, Türkiye’nin çoğu kentinden Karabük’e seferler düzenleniyor. Karabük’ün merkezinde ki otogardan kentin tüm ilçelerine kolayca gidebilirsiniz.

Karabük gezilecek yerler listenizde eğer kentin ilçeleri de bulunuyorsa, hiç dert etmeyiniz. Merkezde ki otogardan ilçe arabalarına binerek kolayca istediğiniz ilçeye gidebilirsiniz. Karabük gezilecek yerler listenizi gerçekleştirirken özellikle ulaşım bakımından kolay olması sebebiyle oldukça keyif alacaksınız.

[alert-note]Karabük Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse Bolu Gezilecek Yerler yazımızı da okuyarak Karadeniz’i daha detaylı tanıyabilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir