Ordu Gezi Rehberi
  1. Anasayfa
  2. Ordu

Ordu Gezi Rehberi

0

Ordu Gezi Rehberi başlıklı bu yazımızda size Karadeniz’in en önemli şehirlerinden Ordu’yu tanıtacağız. Karadeniz gezisi hiç yapmadıysanız çok şey kaçırmışsınız demektir. Karadeniz Bölgesi en batısından doğusunun son ucuna kadar geldiğiniz her durakta size muhteşem bir deneyim yaşatacaktır. Ordu ili de Orta Karadeniz Bölgesi içinde kalan ve Karadeniz Bölgesi’nin 3. en büyük ilidir.  Ordu ilinin yüz ölçümü de 5.963 km2 ve 2008 yılı bilgilerine göre de merkez bölümünün nüfusu 134.005 kişidir.

Tüm ilçeleri ile birlikte de toplam Ordu ili nüfusu 2017 verilerine göre de 743.341 kişi olduğu bilinmektedir. Ordu bu nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 30. Şehri olarak bilinir. Arkeolojik kazılara göre Ordu ili çok eski bir yerleşim birimidir ve en eski yerleşme alanlarından birisi de Mesudiye ilçesi olarak bulunmuştur. Eski uygarlıklara ev sahipliği yapması nedeniyle tarihi eserleriyle ve doğal güzellikleri il Ordu geziniz harika bir deneyim olacaktır.

Ordu Gezi Rehberi
Ordu Gezi Rehberi

Ordu Gezi Rehberi

Ordu iline gelmeden önce Karadeniz Bölgesi’nin havasının her mevsim yağışlı olduğunu bilerek ve hangi mevsim gelirseniz gelin yağmura yakalanabileceğinizi bilerek gelin deriz. Tabi ki bir gezi ne kadar çok sevdiğiniz insanlarla da bir arada olursanız o kadar eğlenceli olacağından en çok sevdiğiniz arkadaşlarınızla birlikte grup halinde gelmeniz de çok eğlenceli olacaktır. Beraber kamp yapabilir, fotoğraflar çekinir ve eşsiz doğa yürüyüşleri yapıp gece kamp ateşi etrafında günün değerlendirmesini yapabilirsiniz.

Ordu ili Karadeniz Bölgesi’nin gizli kalmış cevheri olarak bilinir. Hem doğanın içinde hem de şehirleşmiş yapısı ile Ordu’ya istediğiniz her mevsim gelmeniz mümkün olmaktadır.  Ordu yolları da Karadeniz Bölgesi’ndeki diğer illere göre odlukça gelişmiştir. Hatta yeni yapılan bir çevre yolu bile mevcuttur. Aracınızla geldiğinizde şehirde rahat edebilirsiniz. Bu şehre gelirken yapmanız gereken en önemli şey her mevsim yağış alacağını bilip buna hazırlıklı gelmektir.

Ordu Gezi Rehberi
Ordu Gezi Rehberi

Ordu Hakkında Bilgiler? Ordu Nerede?

Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Ordu batı kesiminde Samsun, doğu kesiminde Giresun, güney kesiminde Tokat ve Sivas ve kuzey kesiminde ise Karadeniz’in o masmavi sularına sınırı bulunmaktadır.  Ordu ilinde dağlar kıyıya paralel uzanır ve iç kesimlere gidildikçe yükselir.

Çok da eski bir yerleşim yeri olan Ordu ilinde bilinen ilk yerleşim M.Ö. 7. yüzyıla kadar dayanmaktadır.  Türklerin Hakimiyetinden önce Pontus ve Bizans elinde bulunan Ordu ilimiz 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türklerin hakimiyeti altına girmiş ve öyle de kalmıştır.

Ordu Hakkında Bilgiler
Ordu Gezi Rehberi: Ordu Hakkında Bilgiler

Ordu’nun Yerel Özellikleri

  • Doğu Karadeniz Bölgesi’nin girişinde bulunan Ordu, doğal güzellikleri, tertemiz koyları, yeşilin her tonunu barındıran ormanları, zengin bitki örtüsü, eşsiz güzellikteki mis gibi bir havaya sahip yaylaları ve kültür mirasları ile oldukça turistik bir şehrimizdir.
  • Toplamda 100 km kıyı şeridi bulunan Ordu ilimizin bu sahip olduğu kıyı şeridinden 60 km si şahane güzellikteki kumsallardan oluşur.
  • Kumsal alanlarının çok ve güzel olması diğer Karadeniz şehirlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biridir.
  • Dağların kıyıya paralel oluşu şehri iklim bakımından birbirinden farklı iki kesime ayırmıştır.
  • Kıyı kesiminin iklimi tipik Karadeniz iklimi görülürken , iç kesimlerde ise yaz aylarında sıcak ve kurak, kış aylarında ise soğuk ve kar yağışlı bir karasal iklim görülür.
  • Ordu ilinde Batı Karadeniz Bölesindeki illere göre yağış miktarı daha fazla doğu Karadeniz Bölgesindeki illere göre de biraz daha az miktarda yağış alır.
  • Yıllık ortalama yağış miktarı kıyı kesimlerinden 1000 m yi aşarken, iç kesimlere gidildikçe ortalama 850 m civarında kalmaktadır.
  • Senenin ortalama 6 ayı kadarı yağışlı geçen bir şehrimizdir.
  • En soğuk geçen ay Ordu’da Ocak ayı olurken, yıllık sıcaklık ortalaması 14 derece civarındadır.
  • Arazi dağılımı içinde şehrin % 34 lük bir alanını yemyeşil çeşit çeşit ağaçları barındıran ve hayvanlara ev sahipliği yapan ormanlar kaplamaktadır.
  • Ordu’da hayvancılık da bir ekonomik faaliyet olabilecek kadar gelişmemiştir.
  • Buna karşın iklimi ve bitki örtüsü arıcılık için oldukça elverişli olan Ordu’da arıcılık çok önemli bir faaliyettir.
  • Hatta yıllık 10.000 ton bal üretimi ile Türkiye’nin en çok bal üretilen şehirlerinden biri Ordu olmuştur.
  • Denize uzun kıyısı olan şehirde balıkçılık da oldukça gelişmiştir. En çok su ürünleri tesisi bulunan şehirlerimizden biri de Ordu olmuştur.

Ordu Gezi ve Seyahat Rehberi

Ordu ili Doğu Karadeniz Bölgesi içinde bulunan Karadeniz illeri gibi yılın büyük çoğunluğu yağış almasa da yılın yarısı kadar bir süre boyunca yağış alır. Kıyı kesimleri tipik Karadeniz iklimi hakim olan şehrin iç kesimleri daha yüksek dağlara sahip ve daha soğuk karasal iklim hakimdir. Bitki örtüsü açısından çok zengin bir floraya sahip olan şehirdeki çeşit çeşit dağ çiçekleri de göze oldukça hitap etmektedir. Eğer fotoğraf çekmeyi seven biri iseniz bunun için bile bu şehre gidebilirsiniz.

Ordu Seyahat Rehberi
Ordu Gezi Rehberi – Seyahat Rehberi

Şehri diğer Karadeniz şehirlerinden ayıran en farklı yanlarından biri de uzun kumsallarının olmasıdır. Özellikle şehre gidecekseniz Ünye ve Fatsa ilçelerindeki kumsallarını mutlaka görmelisiniz deriz. Oldukça zengin bir turizm potansiyeline sahip olan Ordu ilinde özellikle kıyı turizmi, doğa yürüyüşleri, yamaç paraşütü, yayla turizmi, deniz turizmi gibi etkinlikler için de oldukça imkan olan bir şehrimizdir.

Tüm bunların dışında bile yöresel mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmak, deniz ürünlerinin keyfini çıkarmak için bile Ordu iline mutlaka gezip görmenizi öneririz. Ayrıca yeşilin her tonunu barındıran ormanlarında çeşit çeşit ağaç türleri de bulunmaktadır. Kıyı kesimlerde geniş yapraklı;

  • Kayın
  • Kestane
  • Gürgen
  • Ihlamur
  • Akçaağaç
  • Meşe gibi ağaç türleri hakim iken, iç kesimlerde ise iğne yapraklı;
  • Sarıçam
  • Köknar
  • Karaçam
  • Ladin gibi ağaç türleri hakim olarak görülmektedir.

Ordu’da Konaklama, Ordu Otelleri, Nerede Kalınır?

Karadeniz’in turizm açısından en elverişli şehri olan Ordu iline her mevsim rahatlıkla gelebilirsiniz. Bu sebeple de konaklama noktaları olan; otel, pansiyon, apart, dağ evi gibi seçenekleri oldukça bol olan bir ilimizdir. Gerek şehir merkezinde gerekse Ordu ilinin tüm ilçelerinde her bütçeye ve zevke uygun bir konaklama noktası rahatlıkla bulabilirsiniz. Şehirde keyfine düşkün lüks bir tatil de yapmanız mümkündür, bir dağ evinde doğa ile iç içe tatil yapmanız da mümkündür. Siz de bu konaklama noktalarından kendinize en uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Ordu Alışveriş, Gece Hayatı

Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Ordu ilinde gece hayatı için çok fazla seçenek olmasa da birkaç tane bar ve canlı müzik seçeneği olan mekan bulup eğlenceli vakit geçirmeniz mümkündür.  Ordu merkezde Bar&Bar adlı mekan oldukça beğeni toplamaktadır. Atatürk Bulvarında olan mekanda canlı müzik de dinlemeniz mümkün olmaktadır. Başka bir seçenek olarak da Jazz Pub Ordu’da diğer hoş bir seçenek olarak sizi beklemektedir. Bu mekanın içi son derece modern bir tasarımla düzenlenmiştir. Canlı müzik eşliğinde oldukça lezzetli yemeklerin tadına bakmak çok hoşunuza gidecektir.

Diğer bir alternatif olarak da Köşk Pub sizi beklemektedir. Sahilde bulunan deniz manzaralı bu mekanda içkinizi yudumlayıp manzara eşliğinde mekanın lezzetli yemeklerini yiyebilirsiniz. Yine diğer seçenekler olarak da ‘’ Küba Club, Aura Club Ordu, Gardenya Club, Cafe’s Karaoke, Teras Cafe&Bar, Çamburnu Balık Restaurant, Melek Balık Restaurant da diğer güzel alternatifler olarak sizi beklemektedir.

Ordu Gece Hayatı
Ordu Gezi Rehberi – Ordu Gece Hayatı

Ordu ilinde alışveriş yapmak istediğinizde de yöreye özgü çok çeşitli şeyler almanız mümkün olacaktır. Hazır böyle bir yere gelmişken yörenin doğal yiyeceklerinden, yöreye özgü el işi hediyelik eşyalarından çok güzel şeyler alabilirsiniz. Bunlardan da ya mutlaka yiyin ya da almadan dönmeyin diyebileceğimiz şeyleri sıralarsak;

  • Çakıldak ve palaz fındığı
  • Kestane balı ( pek çok hastalığın şifası olarak bilinmektedir.)
  • Tirebolu çayı
  • Mantar çeşitleri
  • Tereyağı
  • Dağ çileği
  • Mısır ekmeği
  • Dut pekmezi
  • Akkuş fasulyesi gibi lezzetli ürünler ve;
  • Kilim
  • Heybe
  • Yazma
  • Sepet
  • Baston
  • Ahşap heykel ya da biblolar gibi hatırası olan parçalar da alabilmeniz mümkündür.

Ordu Yemekleri, Ordu’da ne Yenir?

Karadeniz Bölgesi’nin her şehrinde olduğu gibi Ordu’da da çeşit çeşit ve her zevke damağa uygun çok lezzetli yemekler ve tatlılar yemeniz mümkündür. Şehrin kendisi kadar güzel olan yemeklerini şehirde kaldığınız sürenin yarısını bu lezzetleri tatmaya harcayacağınızı düşündüğümüz Ordu ilimizde bakın neler yapılıyor ve nasıl yeniyor;

Ordu Hamsi Köftesi

Her zaman kıyma kıllanarak yapılan ev köftelerini Ordu ilimizde kıyma yerine yıkanıp ayıklanmış hamsi kullanarak yapıldığı değişik bir lezzettir. Kullanılan baharatlarla iyice yoğurulan hamsiler tavada kızartılarak harika bir lezzet olarak karşınıza çıkmaktadır.

Ordu Etli Pancar Sarması

Pancar da denilen kara lahanalar toplanıp iyice yıkanır ve kaynar suda yumuşayıncaya bekletilir. Sonra da soğan, salça, tuz, karabiber, pirinç, tereyağı, maydanoz, dana kıyma ve sıvı yağıda kullanılarak sarılır ve pişirilir. Ortaya yemeye doyamayacağınız bir lezzet çıkmaktadır.

Ordu Kabak Tatlısı

Bal kabağının şeker ile iyice pişirilip üzerine bol kavrulmuş fındık dökülerek yenen çok hafif ve lezzetli bir tatlı seçeneğidir.

Sakarca Mıhlaması

Sakarca adı verilen bitkinin soğan, mısır, havuç, tereyağı ve sıvı yağda isteğe göre tuz ve karabiber de eklenerek ve en sonda çırpılmış yumurtanın kırılması ile alt üst pişirilmesi ile oluşan oldukça lezzetli bir omlet türüdür.

Mıhlama – Kuymak

Tereyağı, mısır unu ve peynir kullanılarak oluşturulan çok özel bir lezzettir. Özellikler kahvaltıların vazgeçilmez bir yemeğidir.

Kaldirik

Kaldirik denilen bir bitkinin önce haşlanıp suyu iyice sıkıldıktan sonra soğan, tereyağı, sıvı yağ ve yumurta da eklenerek pişirilmesi ile yapılır. Yöre de oldukça sevilen bir lezzettir.

Dible

Hangi sebzeden yapılırsa onun diblesi adını alır. Kara lahana, taze fasulye, pırasa, yaprak bezelye gibi sebzeler kullanılarak yapılır. Hangi sebzeyi istiyorsanız onu seçip pirinç, tereyağı ve su kullanılarak pişirilir. Akşam ve öğle yemeklerinde yenmesi tercih edilir.

Balık

Tam bir sahil şehri olan Ordu ilinde isteğinize göre her balığı ister ızgara, ister kızartma ister de buğulama olarak tüketebilirsiniz.

Ordu’da Yürüyüş ve Kamp Hazırlıkları

Ordu ili, doğanın tam kucağında çeşit çeşit bitki ve çiçekleri görüp fotoğraf çekebileceğiniz, temiz hava alıp huzur bulacağınız bir adrestir. Özellikle kamp ve karavan turizmi açısından da çok elverişli bir il olan Ordu kamp yapmayı sevenlerin ilk akıllarına gelen merkezler arasında yerini alır.

Ordu ilinde bulunan yaylalar (Çambaşı Yaylası, Perşembe Yaylası, Gerce Obası, Turnalık, Eriçek Yaylası, Topçam ve Yeşilce Yaylaları, Kızılağaç Yaylası, Zile Obası, Keyfalan Yaylası, Argın Yaylası) kamp ve yürüyüş için çok önemli ve sık tercih edilen yerlerdir. Ayrıca Ulugöl Tabiat Parkı, Çınarsuyu Tabiat Parkı da kamp ve karavan turizmi için de özellikle tercih edilen merkezler haline gelmiştir.

Ordu’da Gezilecek Yerler

Ordu’nun Dereleri

Türküler de bile adı geçen meşhur dereleri görmeden dönmek olmaz değil mi? Hele sıkça rastlayacağınız dere kenarında yer alan değirmenler oldukça güzel görünümleri ile size tam fotoğraflık kareler vereceklerdir. Hatta piknik malzemenizi alıp piknik de yapmak isterseniz de sizin için muhteşem bir alternatif olacaktır.

Ordu’nun Yaylaları

Hazır böyle yayla cenneti olan bir şehre gelmişken yaylaya gitmemek olmaz değil mi? Yaylalar özellikle dinlenmek, piknik yapmak, kamp yapmak, doğa yürüyüşü ve safari, yamaç paraşütü gibi ekstrem sporları severler için bulunmaz bir mekan olarak sizleri beklemektedir.

Yasonburnu Yarımadası

Ordu ilinin Perşembe ilçesine bağlı çaytepe köyü içinde yer alan Yasonburnu Yarımadası dünyaca da tanınan Yasonburnu Kilisesini de içinde bulundurması ile oldukça fazla sayıda yerli ve yabancı turisti şehre çekmektedir.

Yasonburnu
Ordu Gezi Rehberi – Yasonburnu

Boztepe

Şehre hakim olacağınız bir yere gitmek istiyorsanız, Boztepe tam da bu nokta. Deniz seviyesinden yaklaşık 450 m kadar yüksekte bulunan Boztepe’ye ulaşmak için teleferik sistemi de kurulmuştur. Düşük bir ücreti olan teleferiğin yapılması sayesinde tepeye ulaşmak daha kolay hale gelmiştir. Bu tepe de bulunan çay bahçeleri ve lokantalar da şehrin manzarasını izleyerek çayınızı içip yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Boztepe
Ordu Gezi Rehberi – Boztepe

Osman Paşa Şadırvanı

1847 yılında Ordu Valisi olan Osman Paşa tarafından yaptırılan Osman Paşa Şadırvanı Ordu ilinin merkezinde bulunmaktadır.  Bu şadırvan ülkemiz içindeki sütunları en yüksek şadırvan olma özelliğindedir. Ordu da yaşayan insanların buluşma noktası haline gelen şadırvan bir çok kez tadilattan geçmiştir. Hala ilk günkü güzelliğini korumaktadır.

Bolaman Kalesi

Ordu ili, Fatsa ilçesinde yer alan Bolaman Kalesi oldukça meşhur bir kaledir. Pontus Rumları döneminden kaldığı düşünülen kalenin bedenleri üzerinde yaklaşık 200 yıl önce Hazinedar Ailesi tarafından inşa edilen ahşap yapı bulunmaktadır. Kale bölgenin en özgün sivil mimari örneklerinden biridir.

Gölköy Kalesi

Kale Ordu ili Gölköy ilçesinde yer alır. Oldukça geniş bir de girişi olan kalenin zamanında gözetleme ve savunma amaçlı inşa edilmiş olup 1997 yılında da UNESCO tarafından dünya antik eserler listesine alınmıştır.

Ünye Kalesi

Ordu ili Ünye ilçesinde bulunan Ünye Kalesinin 2500 yıl önce inşa edildiği bilinmektedir. İsmini bu defa köy kaleden almıştır. Kale 2. Mitradates tarafından yapılmış ve bu güne dek sağlam bir şekilde kalmıştır.

Hoynat Adası

Ada Perşembe ilçesinin en önemli tarihi unsurları arasında yer almaktadır. Martı ve Karabatak kuşlarına ev sahipliği yapan bir kuş cenneti konumundadır. Ayrıca tepeli Karabatak kuşlarının yuva yaptığı tek yer olarak da bilinmektedir.

Ulugöl Tabiat Parkı

Ordu ilinin en büyük gölü olan Ulugöl bu tabiat parkı içinde yer alır. Deniz seviyesinden 1500 m yükseklikte yer alan ve yemyeşil ormanlar arasındaki cennetten bir parça niteliğinde bir parktır. 700 m etrafında hiç yerleşim yeri bulunmamaktadır. Her mevsim ayrı güzellikte olan bu parkta huzur dolu saatle rgeçirip bol oksijeni sayesinde ciğerlerinize bayram ettişrebilirisiniz.

Karaoluk – Çiseli Şelalesi

Ordu merkez de bulunan Karaoluk sınırları içinde bulunan şelale oldukça dikkat çekmektedir. Dört mevsim akan göletinde yüzme imkanı bulabileceğiniz buz gibi suyu olan son derece mükemmel bir doğa harikasıdır.

Paşaoğlu Konağı

Ordu ilinin şehir merkezinde bulunan Paşaoğlu Konağı, Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından 1896 yılında yaptırılmıştır. Konak yaptırılırken ilginç olan taşları Ünye’den ahşam malzemeleri de Romanya’dan getirilmiştir. Bu konağın yapımı ise, İstanbul’lu bir usta tarafından gerçekleştirilmiştir. Her katında ayrı işlemeleri bulunan konak tam olarak 3 katlıdır. Belediye’ye devredilen konak restorasyon yapıldıktan sonra da 1987 yılından beri ‘’Paşaoğlu Konağı ve Etnoğrafya Müzesi’’ olarak kullanılmaktadır. Girişi ücretsiz olan konak hafta içi her gün 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Kurul Kayaları

Antik kent olma özelliği taşıyan Kurul Kayası, Karadeniz’de çok fazla görülmeyen örneklerden oluşmuştur. Özellikle yeraltı galerileri mutlaka görülmelidir. Ordu’nun Bayadı Köyünde bulunan Kurul Kayaları, sivri kaya üzerine kurulmuştur. Kurul Kayası’na yerleşimse, M.Ö.1 ile 4. asıra kadar varıyor. Tepe üzerinde ki gerçekleşen kazılarda da; pişmiş şekilde ki toprakta ki çatı kiremitlerinden, 2 metrelik kalınlıkta ki duvar kalıntılarından ve duvarda ki örgünün seramik parçaları bulunmuştur.

Taşbaşı Mahallesiyle Kilisesi

Ordu’nun merkezinde yer alan Taşbaşı Mahallesi, oldukça popülerlik kazanmıştır. Boztepe eteklerinde kurulan bu yer, eski dönemde ki Ordu’yu çok iyi temsil ediyor. Cumhuriyet zamanında ki mübadele gerçekleşene Taşbaşı Mahallesinde Rumlarla Ermeniler daha çok yaşamıştır.

Oldukça ilginç bir mahalle olan Taşbaşı’nda, üç adet kız heykeli bulunuyor. Söylentilere göre bu üç kız, bir türküde adı geçen kızlar olarak da anlatılmıştır. Taşbaşı Mahallesi’nde, birde ünlü olan kilisesi bulunuyor. Görsellik bakımından çok fazla dikkat çeken bu mekânda harika fotoğraf kareleri oluşturmak mümkündür. Fakat kilise dışı görüntüsü muhteşemken maalesef içerisi için pek de aynı beğeniyi söylemek mümkün değil. 1950’lili senelerdeyse burası hapishane olarak kullanılmıştır. Günümüzdeyse birtakım kültürel etkinliklerde Taşbaşı Kilisesi kullanılıyor.

Kilise, Rum Ortodoks Hristiyanlarından oluşan cemaatlerce inşa edilmiştir. Doğu taraftan batı yönüne doğru dikdörtgen şeklinde ki kilise kubbesi haricinde tamının yapımı da kesme taşlardan oluşmuştur. 1853’ten beri ayakta kalmayı başaran kilise, bazilika şekline sahiptir. Günümüzde bu yapı, daha çok Kültür Merkezi amacıyla kullanılıyor. Ayriyeten arkeolojik müze olarak kullanılması adına da önemli çalışmalar yürütülüyor.

Taşbaşı Mahallesinde ki çoğu evde aynı zamanda renovasyon geçirme sürecindedir diyebiliriz. Bu renovasyonları da, Türkiye vakıf hareketi öncüleri ödülüne sahip olan Ergin Karlıbel imzası taşıyor. Mahalle huzur veren manzarasıyla çok fazla dikkat çekiyor.

Çambaşı Yaylası

Ordu gezilecek yerler listesinin içerisinde mutlaka olması gereken Çambaşı Yaylası, Türkiye ve dünya için çok önem teşkil ediyor. 10 dönüm alanıyla ve 72 obasıyla da çok geniş yayla olarak biliniyor. Yaylanın suyu da, aynı zamanda çok şifalı olduğu söyleniyor. Çambaşı Yaylası’nda; restoranlar, konaklanabilecek tesisler ve piknik alanları da bulunuyor. Yaylanın doğal güzellikleri muhteşem olduğu için herkesi kendine hayran bırakıyor. Burada tüm doğa sporlarını, özellikle profesyonel anlamda yapabilirsiniz.

Çambaşı yaylası hem atlara hem de kuzulara ev sahipliği yapıyor. Özellikle yılkı atlarının özgür olarak bu yayla da dolaştığını görebilirsiniz. Bunların dışında yaylada, alabalık üretiminin gerçekleştiği çiftliklerde vardır. 1991’de Bakanlar Kurulunca Turizm Merkezi olarak kabul edilerek, yılın tüm aylarında yerli-yabancı tüm turistlerini Çamlıbaşı Yaylası kendine çekmeye başladı. Ordu’nun tam turizm merkezi haline gelen bu yayla, kış sporları içinde çok önemlidir… Aynı zamanda Çambaşı Yaylasına, kayak merkezi yapılarak da önemi daha da artırılmıştır.

Ablak Taşı

Ordu’nun Kabadüz ilçesinde ki Ablak Taşı, yaylara gidenler tarafından çok fazla ziyaret ediliyor. Doğal teras olan Ablak Taşı, ormanın içinde bulunuyor. Etrafında ladin ormanları olan Ablak Taşı, yüksekliğiyle de aynı zamanda insanları büyülüyor. Eğer Ordu’ya giderseniz Ablak Taşına da uğrayıp ucu bucağı olmayan muhteşem manzarasında huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Hatta ve hatta burada ki Geçilmez Kanyonu ’da görebilirsiniz. Çok az kişi tarafından bilinse de,  ilerleyen zamanlarda bu sayı daha da artacaktır.

Bolaman Kalesi

Ordu’da gezilip görülecek yerler içerisinde yer alan Bolaman Kalesi, güzelliğiyle çok fazla ilgi çekiyor. Bolaman Kalesinin, Pontus Rum İmparatorluğu zamanında inşa edildiğine dair söylentilerde mevcuttur… Yalnız kale yapımıyla ilgili herhangi bir kesin bilgiye ulaşmak asla mümkün değildir. Karadeniz kıyısında ki yükselen bir kale olarak karakol ve gözetleme faaliyetleri de gerçekleşiyor. Bu faaliyetler, dış ve iç olarak da iki kısımdan oluşuyor.

Bolaman Kalesi, özellikle gözetleme kulesiyle ilgili tüm özellikleri de taşıyor. Kale içerisinde şapel dahi bulunuyor. İç kalesinin yapımında da, kesme taşlar vardır. Geçmişten bu güne kadar ayakta kalmayı başaran bu iç kalenin üst kısmına da, 18.yy’da ahşap konak yapılmıştır. Bu konak Haznedaroğlu Konağı olarak biliniyor. Kalenin üzerinde inşa edilen ev, çift cumbalı olarak dikkat çekiyor. Haznedaroğlu Konağı, Bolaman Kalesi’nin çok önemli yapısı olarak dikkat çekiyor.

Özellikle 18.yüzyılın sivil mimarisinde önemli bir örnek olarak biliniyor. 1980 yılında da Haznedaroğlu Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca tıpatıp aynısı olarak restore edilmiştir. 2009 yılında da, Haznedaroğlu Konağı; yöresel yemek lokantasıyla ve gelenekselleşen el sanatlarıyla da hizmet sunmaya başladı.  Bolaman Kalesi, Ordu tarihini çok iyi yansıtıyor. Bu yüzden de hem yerli turistler için hem de yabancı turistler için oldukça önem teşkil ediyor.

Perşembe Yaylası

Ordu gezilecek yerler içinde ki Perşembe Yaylası, Bakanlar Kurulunun verdiği kararla birlikte 1991 senesinde Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Perşembe Yaylası ülkemiz ve Ordu için çok önemli yer olarak biliniyor. Perşembe Yaylası aynı zamanda, dünya mirası amacıyla korunması içinde çalışmalar devam ediyor.

Perşembe Yaylası’nda hem mesire alanları hem de yürüyüş parkurları da bulunuyor. Perşembe yaylasında ister piknik yapın isterseniz de yamaç paraşütü veya safari de yaparak heyecan, adrenalin dolu zaman geçirebilirsiniz. Perşembe Yaylası, eşi benzeri olmayan bir doğadan oluştuğu içinde önemli kalıntıların ve tarihi eserlerinde ev sahipliğini üstlenmiştir. Her sene burada oldukça güzel yayla şenlikleri de düzenleniyor.

Gaga Gölü

Batı Karadeniz Bölümü’nde ki, önemli göller arasında bulunuyor. Heyelanla birlikte oluşan bu gölü, diğer göllerden ayıran farklı özelliği de bulunuyor. Gaga Gölü heyelandan oluştuktan sonra enkaz setiyle de oluşmuştur. Gaga Gölü etrafı, aynı zamanda fındık ağaçlarıyla çevrilmiştir. Muhteşem bir doğaya sahip olan Gaga Gölü, çok sayıda hayvan ve türünü de içerisinde barındırıyor. Bu özelliklerinden dolayı Gaga Gölü, Ordu gezilecek yerler listesi içinde mutlaka yer almalıdır.

Sarmaşık Kaplıcaları

Sağlık açısından çok önemli olan Sarmaşık Kaplıcaları suyu, kükürtten ve çelikten oluşmuştur. Özellikle romatizma rahatsızlığı olanlar için Sarmaşık Kaplıcaları önem arz ediyor.

Ohtamış Şelalesi

Yüksekliklerden akan sular sayesinde,  ortaya muhteşem doğa manzarası çıkıyor. Şelaleye ulaşmak adına belirli noktaya varıncaya denk aracınızın mutlaka park edilmesi gerekiyor. Sonradan da yürüyüş yapıp şelaleye ulaşabilirsiniz. Fakat taşlı yollardan ve patikalardan yürürken çok dikkatli olmanız gerekiyor.

Küpkaya Kanyonu

Çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen Küpkaya Kanyonu, kano sporu için çok önem taşıyor. Kano dışında ki farklı spor aktiviteleri içinde burası önem taşıyor. Doğal yapısıyla birlikte akıntılarıyla da şekillenen kayaları da çok fazla ilgi görüyor. Kanyon suyu sıcaklığıysa, yaz döneminde dahi 5 derece oluyor. Küpkaya Kanyonu’nda; trekking, balık tutma ve kano gibi sporları da yapabilirsiniz.

Ordu’da Neler Yapılır?

Doğal olarak Ordu’da neler yapılır, sorusunun cevabı kente tatil için gelecekler tarafından çok iyi araştırılır.

  • Ordu’ya yolu düşen bir kişi, kesinlikle köyleriyle, ilçelerini birer birer gezmelidir.
  • Yamaç paraşütü, trekking, doğa yürüyüşü, kano gibi sporları yapabilirsiniz.
  • Çeşitli plajlarında yüzüp, güneşlenebilirsiniz.
  • Ordu’nun muhteşem manzarasında çay ya da kahve içip huzuru dinleyebilirsiniz.
  • Kamp ve piknik gibi etkinlikleri mutlaka yapmalısınız.
  • Kentin ünlü müzelerini ziyaret ederek, geçmiş dönemleri ruhunuzda hissedebilirsiniz.

Ordu’yu gezmek için Kaç Gün Yeterli

Ordu iline geldiğinizde kaç gün kalırsanız kalın size yetmeyecek mutlaka tekrar gelmek için kendinize sebepler bulacak ve mutlaka geri geleceksiniz. Bunu öncelikle bilmenizi isteriz, eğer vaktiniz varsa şehirde 7- 10 gün arası bir süre de rahatlıkla her yeri gezebilirsiniz. Bu süre benim için çok uzun olur o kadar vaktim yok derseniz de biraz hızlandırılmış tur yapar gördüğünüz yerlerde kalma sürenizi kısaltıp 5 – 7 gün arası bir süre de şehirde güzel vakit geçirip en çok görülmesi gereken yerlerini görebilirsiniz.

Ordu’da Mutlaka Katılmanız Gereken Aktiviteler

Ordu da mutlaka yapmanız gereken o muhteşem yaylaları gezip dolaşıp bol bol fotoğraf çekmek olmalıdır. Bunun dışında gece hayatı da Karadeniz Bölgesi’nin diğer şehirlerine göre daha fazla ve çeşitli olan şehir de geceleri de canınızın sıkılmayacağını düşünüyoruz. Ulugöl etrafı da yürüyüş ve fotoğraf çektirmek için mükemmel bir seçim olacaktır.

Ordu ilinin son derece meşhur festivalleri de bulunmaktadır. Bunlara da katılmadan dönmenizi istemeyiz. Her mevsim ayrı festival etkinlikleri olan Ordu ilindeki festivalleri sıralarsak;

Çambaşı Kar Festivali

Ordu’nun Kabadüz ilçesine bağlı Çambaşı Yaylası’nda her yıl 31 Ocak tarihinde düzenlenen festival oldukça ilgi çekmekte ve çok eğlenceli geçmektedir. 2000 m rakımı olan ilçede düzenlenen festival il ve ilçeden olduğu kadar il dışından da oldukça turistin ilgisini çekmekte ve çok renkli geçmektedir.

Çambaşı Kar Festivali
Ordu Gezi Rehberi – Çambaşı Kar Festivali

Mayıs Yedisi Şenliği

Bu Mayıs Yedisi şenliği yüzlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşma gecesi olarak bilinen gece de düzenlenen bir şenliktir. Eski takvime göre 7 mayıs tarihi 20 mayıs tarihine denk gelmektedir. Bu tarihte Hıdır ve İlyas peygamberlerin deniz kıyısında buluştuğu düşülmektedir. Ve denizin kıyısında 7 dalga üzerinden atlanarak yılın daha güzel geçeceğine, dileklerin kabul olacağına inanılır.

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali

Yeni başlanan bu festival çocuk ve gençleri tiyatroyla tanıştırmak, onlara tiyatroyu sevdirmek amaçlı başlanmıştır. Sanata büyük önem veren Ordu Şehri Belediyesi’nin de bu festivalde katkıları büyüktür. Festivalde sokak tiyatrosu, karagöz ve kukkla tiyatrosu gibi etkinliklere açıktır.

Uluslararası Çınar Festivali

Fatsa Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen bir şenliktir. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen Çınar Festivalinde bir çok ünlü sanatçı şehre gelip konser vermektedir. Çınar Festivalinde konserlerin yanı sıra Sünnet, Kermesler, Sportif faaliyetler, Halk Oyunları gibi pek çok etkinlik düzenlenmektedir.

Ordu’ya Ne Zaman Gidilir?

Ordu şehrine her mevsim rahatlıkla gidebilirsiniz. Çünkü her mevsim Ordu ilinde yapacak bir aktivite görecek bir yer bulmanız mümkündür. Eğer yaylaya çıkmak temiz havada piknik yapmak ve dere kenarında oturmak, yürüyüş yapmak gibi bir niyetiniz varsa Mayıs – Ağustos tarihleri arasında bu şehre gelmeniz daha mantıklı olacaktır. Ama kış sporlarına katılmak kayak yapmak gibi bir isteğiniz varsa da Ocak – Şubat aylarında şehri rahatlıkla ziyarete gidebilirsiniz. Zaten hangi mevsim giderseniz gidin tekrar tekrar gitmek istediğiniz bir şehir olacaktır Ordu.

Ordu'ya Ne Zaman Gidilir
Ordu Gezi Rehberi – Ordu’ya Ne Zaman Gidilir

Ordu Seyahati Ne Kadara Mal Olur?

Ordu ilinde her isteğe ve her bütçeye göre bir konaklama noktası bulmanız mümkündür. Geceliği kahvaltı da dahil 120.00 TL ye bile otel bulabilmeniz söz konusu olduğu gibi geceliği 1.500 TL ye de konaklama noktası bulmanız söz konusu olur. Eğer konaklamaya hiç para ödemek istemiyorsanız eşsiz güzellikteki yaylalarda çadırınızı ve kamp malzemelerinizi getirip konaklayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra eğer karavanınız varsa ya da karavan kiralayıp buraya gelip bir dere kenarında bir yaylada karavanınızla da konaklama imkanı bulabilmeniz mümkündür. Burada yapacağınız tatil süresine göre ve yapacağınız alışverişe göre de kabaca hesaplarsak tatiliniz için 3.000 – 5.000 TL arası bir rakam ayırmanız makul olacaktır.

Ordu’ya Kadar Gelmişken Ziyaret Etmeniz Gereken Yerler

Ordu tatili başlı başına vaktinizi alacak ve zaten sizin için ayırdığınız süre hiçbir zaman yeterli olmayacaktır. Ancak hazır buraya kadar gelmişken şehrin yakınlarında komşu illerde de çok güzel ve mutlaka görmeniz gereken yerler vardır.

Bunlardan ilki Trabzon ve yaylaları, kültürel ve tarihi eserleri, Samsun, Artvin, Tokat, Giresun, Rize mutlaka görmeniz gereken şehirler arasında yer alır. Bize kalırsa Haziran – Ağustos arası 3 aylık dönemde kendinize mümkünse Karadeniz Bölgesi’ni başlı başına her şehrini gezmenizi her yeriniz görmenizi tavsiye ederiz.

Ordu Gezilecek Yerler
Ordu Gezi Rehberi – Ordu Gezilecek Yerler

Ordu Gezisi Yapacaklara Uyarılar

Öncelikle bu geziye gelmeden bir plan çıkarmanızı gezip görülecek yerlerini araştırıp, inceleyip ve yorumları okuyup gitmek istediğiniz yerleri bir sıraya koymanızı ve bu sıraya göre planlı vakit ayırmanızı öneririz. Böylece eğer zamanınız kısıtlı ise daha iyi vakit ayırmış olacaksınız.

Aklınızda kalan her mekanı görmüş olmanız için de iyi olacaktır. Hatta kalmak istediğiniz oteli de arayıp önceden yerinizi ayırtırsanız şehre gittiğinizde kalacak yer arama sorununuz da olmayacak ve vakit kaybı yaşamamış olacaksınız. Ayrıca burada yılın 6 ayının da yağışlı olduğunu bilerek gelirseniz yanınızda yağışlı havalara göre de kıyafetler bulundurmanız da fayda olacağını düşünüyoruz.

Ordu’ya Ulaşım

Ordu iline ister hava yolu, isterseniz de kara yolu ile ulaşmanız rahatlıkla mümkündür. İstanbul’a sadece 890 km uzaklıkta bulunan Ordu’ya özel aracınız ile gidecekseniz, İstanbul’dan 11 saatlik bir yol almanız gerekecektir. Bu süre Ankara’dan gidenler için 503 km lik bir mesafeyi aşmak 7 saat kadar sürer. Tabi ki bu kadar uzun mesafeleri aşmak uzun sürüp, yorucu olacağından şehre otobüsle de ulaşım oldukça kolay olmaktadır. İstanbul’dan Ordu’ya ulaşmak isterseniz de otobüs ile 14 saat, Ankara’dan ulaşmak isterseniz de yine 10 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekecektir.

Ordu Ulaşım
Ordu Gezi Rehberi – Ulaşım

Eğer hava yolu ile Ordu’ya ulaşmak isterseniz de 2015 yılında hizmete giren Ordu – Giresun Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Bu havalimanının açılması ile birlikte Ordu’ya gelen turist sayısı da epeyce artmıştır. Ordu – Giresun Havalimanı Ordu Merkez’e 18 km uzaklıkta bulunmaktadır. Haftanın her günü İstanbul ve Ankara’dan Ordu’ya seferler düzenlenir. İstanbul’dan Ordu’ya uçakla ulaşım 1 saat 40 dk sürmekte ve Ankara’dan da Ordu’ya uçakla ulaşım sadece 1 saat 10 dk sürmektedir. Diğer büyük şehirlerden de İstanbul aktarmalı olarak Ordu’ya havayolu ile ulaşmak mümkün olmaktadır.

Şehre gelmek için demiryolu kullanmanız da dolaylı yoldan mümkün olacaktır. Çünkü en yakın tren istasyonu Samsun’da yer almaktadır. Samsun’dan da kara yolunu kullanarak Ordu iline gelebilirsiniz ama bu oldukça uzun bir yolculuk olacaktır.

[alert-note]Ordu Gezi Rehberi başlıklı yazımız ilginizi çektiyse bir diğer Karadeniz şehri olan Rize hakkında bilgi sahibi olmak için, Rize Gezi Rehberi yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
golyani-yaylasi-nerededir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir