Tarihi Odun Pazarı Bölgesi Eskişehir
  1. Anasayfa
  2. Eskişehir

Tarihi Odun Pazarı Bölgesi Eskişehir

0

Eskişehir’in en eski yerleşim merkezlerinden biri olan ve şuanda da Tarihi Odun Pazarı Bölgesi olarak geçen bu bölgeyi sizler için gezdik. Hem harika yapılar hem de muhteşem kültür mirası bırakan bu bölgeyi anlatalım biraz da.

Tarihi Odun Pazarı Bölgesi Hakkında Bilgi

Tarihte bir çok gezgin tarafından tercih edilen Eskişehir, özellikle Evliya Çelebi’nin yazdığı Seyehatname’sin de bile yer alan Tarihi Odun Pazarı Bölgesi çok eski zamanlarda bu şehrin merkezi ve insanlar burada yaşıyordu. Bunun hikayesi ise şöyle. Bir gün odun pazarı çevresi ile porsuk çayı çevresine 2 farklı ciğer asılıyor ve porsuk çayına asılan ciğer erken bozuluyor, işte o zamanlar insanlar odun pazarı bölgesine yerleşmeye başlıyor ve böylece şehir kurulmaya başlıyor.

Eskisehir Odunpazari Bölgesi

Tarihi Odun Pazarı Evleri

Çoğunlukla 2 katlı ve bazı binalarda teras için tam bir kat olmasa da yarım kat olan bu evlere odun pazarı evi adı verilir. Osmanlı Dönemi’inde yerleşim yerinde yaşamaya başlandığı için bir çok bina da Osmanlı Mimari özelliklerini görebilirsiniz. Fakat son zamanlarda 2012 yılı gibi yapılan restorasyon çalışmalarında ise ilk görüntüsüyle fakat bazı mimari kalıntılar yok edilse de yine de ilk bakışta bizlere eski dönemleri anımsatıyor.

O dönemde yaşamış kadar olabiliyoruz. Genelde zemin katlarında lavabo ve mutfak bulunan bu evlerin oturma odası ve salon kısımları genelde üst kattadırlar. O dönemde kerpiç ve ahşaptan yapılma evler olduğu için bir çok ev bu şekildedir. Fakat bu sizin gözünü korkutmasın gayet sağlıklı ve sağlam durumda bu evler. Evlerin adı tarihi odun pazarı evleri denmektedir. Bulunduğu bölgeye de Tarihi Odun Pazarı Bölgesi verilmektedir. Hatta ve hatta Eskişehir’in sırf bu bölge için Odun Pazarı Semti adı verilen bir bölümüdür deniledebilir.

Tarihi Odun Pazarı Bölgesi İçerisinde Neler Bulunur?

Eskisehir Odunpazari Evleri

İçerisinde şahısa ait bir çok Tarihi Odun Pazarı Evi kafe, restoran tarzı hizmet vermeye başlamıştır. Evler çok eski olduğu için kışın çok soğuk memleket olan Eskişehir’ de kimse bu evlerde kalmıyor. Genelde yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan bu bölgede ise ev sahipleri hediyelik eşya, halı, özellikle lüle taşı, tesbih, kahvaltı mekanları bulunmaktadır.

Eğer bölge sizi gerçekten etkilediyse ve burada konaklamak isterseniz de bölgede butik otele çevrilmiş evler de bulunmaktadır. Biz gidip incelediğimizde temiz, huzur dolu ve ferah odaları olan bu otellerde de gönül rahatlığıyla konaklayabilirsiniz. Gecelik fiyatları ise 150-350 Türk Lirası aralığında. Ayrıca bölge içerisinde çok ünlü olan Kurşunlu Cami, Atlıhan El Sanatları Müzesi, Arasta Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Eğer kahvaltı yapmak isterseniz de ünlü KASR-I NUR kahvaltı salonuna gidebilirsiniz, kişi başı 25 Türk Lirası fakat harika bir serpme kahvaltı veriyorlar. Çoğu ürünleri kendileri yetiştiriyor ve imal ediyor. Kesinlikle uğramalısınız.

Odunpazarı Evleri’ne Ulaşım

Otogar önünden geçen tramvay ile önünde SGK yazan metroya binip Atatürk Lisesi durağında inerseniz tam karşınızda görebilirsiniz.

Otobüsler ile de 14-17-16 numaralı otobüsler Atatürk Lisesi çevresine gittiği için onlara binebilir ve 5 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Bunlardan başka olarak bölgede son derece yaygın olan dolmuş taksi ve minibüslerle de uygun fiyata bu bölgeye ulaşabilirsiniz.

Çok büyük bir şehir olmadığı için yol masrafı az olacağı için istediğiniz ulaşım ağını rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bütün bunlardan farklı olarak Eskişehir hem öğrenci şehri hem refah seviyesi yüksek hem de hayatın akıp gittiği bir şehir muhakkak burayı ziyaret edin. Bir gün de olsa Eskişehir’i gezmelisiniz o zaman ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Eskişehir ile ilgili diğer yazılarımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir