Tarihi zenginlikleri ile bilinen, medeniyetler şehri Kayseri ilimizde bulunan Erdemli Harabeleri, Yeşilhisar ilçesine bağlı Erdemli Köyü sınırları içerisinde bulunur. Adından da anlaşılacağı gibi, yeşilin hakim olduğu bu şirin ilçede doğal güzelliklere eşilik eden manastır, kilise ve mekanlar sizleri farklı bir yolculuğa çıkaracak.
Erdemli Harabeleri Hakkında Bilgi
Erdemli Harabeleri’nin bulunduğu Yeşilhisar ilçesi, şehir merkezine yaklaşık 69 km uzaklıktadır. Erciyes Üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmaları sonrasında ortaya çıkan sonuçlara göre Bizans dönemine ait önemli bir yerleşim merkezi olduğu ortaya çıkmıştır. Uzunluğu 10 km olan Erdemli Vadisinde 11 adet kilise bulunmaktadır. H. Nikolaos Kilisesi ve Şapeli, Kilise Camisi, Mikhael Kilisesi, Tek Nefli Kilise, Kırk Martir Kilisesi, Saray Manastırı Kilisesi, Oniki Havari Kilisesi, Ayı Kilisesi ve H. Eustathios Kilisesi bu kilise topluluğunu oluşturur.
Kiliselerin duvar resimlerini incelediğinizde İncil ve Tevrat konulu sahneleri görürsünüz. Bunun yanında geometrik süslemeler ve martir, piskopos, aziz, azize, havari ve melek gibi figürler göze çarpmaktadır.Tarihi bir hazine olan Erdemli Vadisinin güney tarafına doğru ilerlediğinizde Saray Manastırı, şapel, iki ahır, iki fırın ve 44 şırahane bulunur.
Bizans Dönemi’ne ait bir çok yapıtın bulunduğu Kayseri’de, Erdemli Harabeleri tıpkı bir açık hava müzesi gibi tarih tutkunlarına görsel şölen sunmaktadır. Erdemli Köyünde bulunan kaya kiliselerde yapılan incelemeler sonucu duvarlardaki resimler Bizans resim sanatı yönünden büyük bir öneme sahiptir. Her ne kadar önemi henüz kavranmamış olsa da, tarih bilimcilerine göre bu vadi en az Ihlara, Göreme, Soğanlı vadileri kadar değerli.
Erdemli Harabeleri’ne Nasıl Gidilir?
Karayolu yada hava yolunu kullanarak öncelikle Kayseri’ye gelmelisiniz. Şehrin güneyinde 69 km uzaklıkta olan Yeşilhisar ilçesine, ister kendi aracınız ile isterseniz şehir merkezinden belediye otobüslerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Yeşilhisara vardıktan sonra Erdemli Köyü’ne geçerek bu harika vadiyi ve tarihi eserleri görebilirsiniz.