Fethiye Koyları ve Plajları

fethiye-koylari-ve-plajlari

Son yılların en gözde tatil trendi halinde gelen Fethiye sadece butik otelleri ve aktiviteleri ile değil aslında birçok özelliği ile doğru tercih olduğunu kanıtlar nitelikte. Birçok plaj ile tatilcileri ağırlayan bu eşsiz tatil beldesinde çok sayıda koy ve plaj bulunmaktadır. Bunların ücretli olanını bulmakta mümkün ücretsiz olanını da. Fethiye Koyları ve Plajları başlıklı bu yazımızda da sizler için bu koyları detaylı olarak inceleyeceğiz.

Sizlerin tek yapması gereken sıkılmadan tüm yazıyı okumak ve gitmeyi düşündüğünüz tatil bölgesi hakkında önceden bilgi sahibi olmanın keyfini sürmek olacaktır.

Fethiye’nin En Güzel Plajları

İlk olarak bu güzel şehir de yer alan en güzel plajları sıralayalım. Sonrasında da sırasıyla koyları inceleyelim ve detaylarına değinelim isterseniz.

Ölüdeniz Plajı

Fethiye Koyları ve Plajları – Ölüdeniz Plajı

Şüphesiz ki bölgeye gelen ve bu plajı yakında gören herkesin fethiye’nin en iyi plajı olarak tanımladığı bu plaj yıl boyunca milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Plaj öylesine güzel ki namı dünyalara kadar yayılmıştır.

Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uluslararası fuarlarda yıllardan beridir ülkemizin tanıtım yüzü olarak gösterilen o meşhur resimde bulunan yer tam da burasıdır.

Ölüdeniz Plajı’nı aslında iki kısma ayırmalıyız. Bunlardan birincisi Ölüdeniz merkeze ayak bastığınızda sizi ilk karşılayan masmavi suları ile sizi adeta selamlayan kısmıdır. Burası halka da açık olmakla birlikte ücretsiz olan kısımdır.

Burada Ölüdeniz plajı giriş ücreti adı altında bir ücret ödemek zorunda değilsiniz. Ancak hemen hemen Fethiye’nin hatta ülkemizin birçok plajında olduğu gibi burada yer alan şemsiye ve şezlonglar için ücret ödemeniz gerekmektedir.

Birde burada aslında ismi farklı olsa da kendisi bu bahsettiğimiz ücretsiz plajın devamında yer alan ve girişi ücreti olan Ölüdeniz Kumburnu Plajı kısmı bulunmaktadır. Giriş ücreti dediysek verdiğiniz paraya kesinlikle değdiğini daha ilk ayak bastığınız andan itibaren hissediyorsunuz.

Kumburnu Plajı Giriş ücretlerini detaylı olarak incelediğimiz Ölüdeniz Plajı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Ölüdeniz Plajı Denizi Hakkında Bilgiler

Bir çoğumuzun aklına takılan ilk sorulardan birisi olan Ölüdeniz plajı derin mi sorusunu kesinlikle burada düşünmüyorsunuz. Çünkü bir deniz düşünün metrelerce içerisine dalıyorsunuz ve halen su boyunuzu geçmiyor. Hayali bile güzel değil mi?

Ayrıca ücretli olan bu kısımda denizin diğer kısım gibi çok temiz ve masmavi bir renge sahip olduğunu söylemeliyiz.

Zaten Çevre ve Eğitim Vakfı tarafından 2 kez mavi bayrak alan plaj bu konuda da akıllara takılan soruları yanıtlamış oluyor.

Gelelim Ölüdeniz plajı kum mu sorusunun cevabına. Aslında plaj tamamen altın sarısı kumlarla bezelidir. Ancak zaman zaman küçük alanlar da da olsa taşlık alanların olduğunu söylemeden geçmemeliyiz. Fakat bu taşlık alanlarda bulunan taşlar çok küçük olduğu için rahatsızlık verici seviyede değildir.

Yazıyı buraya kadar okuduysanız eğer sizde Ölüdeniz’i yavaş yavaş tanımaya başladınız ve bir an önce buraya gitmek istiyorsunuzdur mutlaka. Ve bu anlatımlardan sonra sizde Fethiyenin en güzel plajı neresidir diye soranlara hiç düşünmeden Ölüdeniz Plajı’dır cevabını vereceksiniz.

O zaman sizlere tavsiyemiz Fethiye tatilinde mutlaka bu plajı ziyaret ediniz. Ama Fethiye’de denize girilecek plajlar burası ile sınırlı değildir uyarısını yaptıktan sonra yazımıza devam ediyoruz.

Çalış Plajı

Fethiye Koyları ve Plajları – Çalış Plajı

Çalış Plajı Fethiye ilçe merkezine en yakın konumda bulunan ve halka açık olan kısımlarının bulunması nedeniyle yaz aylarında çok sayıda misafiri ağırlayan plajdır. Plaj kenarında farklı konseptler de çok sayıda butik oteller bulunmaktadır. Bu nedenle bu bölgede tatil planlıyorsanız konaklama konusunda sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebiliriz.

Plajın en önemli özelliğinin birisi dünyada ünlü olan gün batımı manzaralarını sunmasıdır. Hatta öyledir ki birçok kişi de oluşan ortak kanaat “sadece gün batımını izlemek için bile gidilecek plaj” olduğudur. Çalış Plajı gün batımı izleyerek romantik dakikalar yaşamak isteyen bir çok kişiyi bu özelliği ile de kendisine davet etmektedir.

Diğer önemli özelliklerinden birisi de soyu tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarının plaj kenarındaki kumsalda yumurtlamalarıdır. Hal böyle iken plajda kumsal üzerinde birçok yerde küçük küçük demir kafesler görebilirsiniz. Ve buna anlam vermekte zorlanabilirsiniz. İşte bu kafeslerin her birinin içinde bir Caretta Caretta yumurtası vardır ve koruma amaçlı olarak bu şekilde kafes ile çevrilmişlerdir.

Caretta Caretta kaplumbağaları ile ilgili daha detaylı bilgi için bu linkten ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Plajın diğer ucunda ise Şat Burnu adı verilen ve aynı ismi de taşıyan bir restoranın bulunduğu kısım da 214 farklı tür de kuş barındıran doğa parkı bulunmaktadır. Kuş Cenneti adı da verilen bu bölge koruma alanı içerisinde dahil edilmiştir.

Çalış Plajında Surf Keyfi ve Eğlence Mekanları

Sahil boyunca otel ve bungalovların hizmet verdiği bölge de sörf severlerin sıkça uğradıkları alanda bulunmaktadır. Burada amatör veya profesyonel hiç fark etmeden sörf yapma şansı bulunabilir.

Gecenin ilk ışıklarından sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencenin hiç durmadığı çalış plajında gece mekanları yaz aylarında çok eğlenceli olmaktadır.

Çalış plajı kamp yapmak isteyenler için de imkan tanıyan ender plajlardan bir tanesidir. Sahil şeridi boyunca kamp olanağı bulunan geniş alanlar mevcuttur. Fethiye çalış plajı yorumlar olarak internetten arama yaptığınız zaman daha önce birçok kamp yapan misafirin olumlu yorumlarına rastlayabilirsiniz.

Fethiye çalış plajı hakkında bilgi verdiğimiz bu başlığı beğendiyseniz ve çalış plajı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bu linke tıklayarak Çalış plajı başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Fethiye’de ücretsiz plajlar tabiki de bu kadarla sınırlı değildir ve yazımıza devam ediyoruz.

Kıdrak Plajı ve Koyu

Aslında Ölüdeniz sınırları içerisinde yer alan bu plaj Ölüdeniz plajından bağımsız olması nedeniyle farklı isimlendirilmiştir. İsmini ise Kıdrak Tabiat Parkı içerisinde bulunması nedeniyle buradan almıştır. Kıdrak Plajı zaman zaman Kıdrak Koyu olarak da tanımlanmaktadır.

Ölüdeniz bölgesinden Faralya Köyü’ne doğru yola çıktığınız zaman yaklaşık 10 dakikalık bir araç mesafesinden sonra plaja ulaşmanız mümkündür.

Bir tarafından çam ağaçlarının muhteşem kokusu bir tarafta da bembeyaz kumu ve turkuaz mavisi denizi ile siz misafirlerini bekleyen plajda WC ve Duş imkanları da bulunmaktadır.

Burada yaşayan kişilerden edindiğimiz bilgiye göre geçmişte Fethiye Kıdrak Koyu çıplaklar kampı olarak da kullanılmaktaymış. Hatta köylülerin Kıdrak Koyu’nu tepeden gören yüksek alanlar acıkıp buradan denize girenleri gözetlediği bile söylenmekteymiş. Tabi bu durum çok eskide kalmış şu an böyle bir durum söz konusu değil çünkü plajı içine alan tabiat parkında güvenlik hat safhada.

Kıdrak Koyu Fethiye’nin en güzel koyları arasında yer almaktadır. Bu doğa harikasını mutlaka gezip yerinde görmelisiniz dedikten sonra devam ediyoruz.

Patara Plajı

Patara Plajı tarihi hakkında ve genel yapısı hakkında kısa bilgiler bulacağınız bu bölüme öncelikle Patara’nın bir Likya Uygarlığı kenti olduğunu söyleyerek başlayalım. Likya Uygarlığı döneminde birçok toplantının burada yapıldığı söylenmektedir.

Likya dilindeki karşılığı “pttara” olan kentin milattan önce 5. yüzyılda var olduğu ve dönemin güçlü kralı İskender tarafından kuşatılan kentler arasında olduğu bilinmektedir.

Bir rivayete göre de Patara şehrini su perisi Lykia ile tanrı Apollon’un oğlu Paturus birlikte kurmuştur. Patara tarih boyunca hep önemli bir kent olabilmeyi başarmıştır. Roma dönemi de kentin önem arz ettiği dönemlerden birisidir. Patara Limanı hububat depolarına olan yakınlığı ve sevkiyattaki kolaylığı açısından önem arz etmiştir.

Bu plaj Kaş ve Fethiye ilçeleri arasında kalmaktadır. Şimdiler de adı Gelemiş Köyü olan Antik Patara Kenti’ne ait bir plaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Fethiye’de bulunan Çalış Plajı’nda da bahsettiğimiz gibi bu Plaj’da nesli tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarının doğal yumurtlama alanlarından birisidir.

Plaj ile aynı ismi taşıyan Patara Antik Kenti’nde bulunan eserler son derece merak uyandırmaktadır. Bu nedenle de her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğramaktadır.

Plaj 22 kilometrelik uzunluğu ile de Türkiye’nin en uzun kumsalı olarak kabul edilmektedir. Kumsalın en dar kısmının 285 metre, en geniş kısmının ise 1500 metre olduğu bilinmektedir.

Tıpkı bir çölü andıran altın sarısı kumları, tertemiz denizi ve mis gibi kokan çam ormanları ile ünlü bu plaj daha pek çok süprizi barındırmaktadır. Antik Kentin büyük bir bölümü rüzgarın da etkisi ile taşınması sonucu kumların altında kalmıştır. Bu durumu önlemek adına da sahil boyunca akasya ağaçları dikilmiştir. Bu bitki türleri de bölgeye ayrı bir güzellik katmıştır.

Patara Plajı hakkındaki diğer yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.

Fethiye’nin Bilinmeyen Koyları

Gemile Koyu

Gemiler Koyu ve Adası

Fethiye turizmine önemli derecede katkısı olan bu saklı kalmış güzelliği de diğer plaj ve koylar için dediğimiz gibi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Çünkü bu listede yer alan bütün koyların ve plajların tek ortak noktası aslında Fethiye’ye çok yakın olmasıdır.

Gemile Koyu’da Kayaköy’e 6 km mesafede yer almaktadır. Ve Kayaköy rotası üzerinden gidilebilmektedir. Bu koya gitmek istediğiniz zaman Kayaköy’ü gezme fırsatınız da olmaktadır.

Kayaköy hakkında detaylı bilgi için bu linkten ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu koya yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistlerin de ilgili azımsanmayacak derece de fazladır. Koy Zeytin ve Çam ağaçlarının arasında büyüleyici bir doğaya sahip konumdadır.

Gemiler Koyuna Ulaşım hem karadan hem de denizden mümkündür. Yaz aylarında sadece turistleri deil yöre halkını da ağırlayan koyda piknik yapma olanağınızda vardır.

Koyda bulunan ada da Fethiye Gezileri esnasında muhakkak uğramanız gereken duraklardan birisidir. Tarihi değeri ve doğal güzelliği ile dikkat çeken ada Bizans döneminden kalma eserleri ile göz doldurmaktadır. Bu nedenle de tarihe yolculuk etmeyi sevenler için dikkat çekmektedir.

Fethiye Oyuktepe Koyları

Oyuktepe Yarımadası ve Oyuktepe Koyları

Fethiye merkeze yaklaşık olarak 4 km uzaklıkta yer alan ve yarımada şeklinde ki alan üzerinde birçok koy bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla Aksazlar Koyu, Büyük Samanlık ve Küçük Samanlık Koyları ile Kuleli Koyu’dur.

Bu koyların tümüne Fethiye Oyuktepe Koyları yarım adaya da Fethiye Oyuktepe Yarımadası adı verilmiştir. Bu yarım ada üzerinde bulunan koyların tümünde giriş ücreti alınmaktadır. Ancak giriş ücretleri emsallerine göre daha cüzi miktarlarda tutulmuştur.

Koylara aracınız ile geldiğiniz zaman da aracınız gün boyunca koy içindeki otoparklarda güven içerisinde kalmaktadır. Böylece size sadece günün keyfini çıkarmak kalıyor.

Denizi son derece berrak ve temiz olan koylarda hemen deniz kıyısında bulunan köşklerden kiralayabilir ve mangal keyfi yapabilirsiniz.

Fethiye’de Ailecek Gidilebilecek Piknik Alanları arasında en popüler olanları bu koylardır. Yaz aylarında hem denize girmek hem de piknik yapmak isteyen yerli yabancı herkes buraya akın etmektedir.

Fethiye Oyuktepe Koyları’na Nasıl Gidilir diye bir endişeniz olmasın. Çünkü hemen şehir merkezinden Tershane’nin bulunduğu yöne doğru gittiğiniz de zaten alternatif bir yol yoktur. Bu yol sizi her halükarda muhteşem manzaraya sahip yarım adaya götürmektedir. Fethiye’de araba ile gidilebilecek koylar arasında ulaşımı en kolay olan koylar buradadır.

Fethiye Kabak Koyu

Fethiye Kabak Koyu

Kabak Koyu Ölüdeniz bölgesinde henüz bakirliğini kaybetmemiş ender koylardan bir tanesidir. Plajına henüz plastik şemsiye şezlong gibi çevreye zarar verebilecek nesnelerin girmediği koy da sizde derin bir nefes alarak doğanın tadına varabileceksiniz.

Likya Yürüyüş Yolu’nun da başlangıç noktası olan koy büyük şehirlerin stresinden, gürültüsünden bir nebze de olsa kurtulup doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin adresi durumundadır. Koy içerisinde kamp yapma olanağınız da bulunduğu için genel de kendiniz ile ve doğa ile baş başa kalmak istediğiniz de tercih edebileceğiniz nitelikte bir yerdir.

Likya Yolu ile ilgili detaylı bilgi almak için Likya Yolu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çevresinde bulunan yüksek tepelerin ortasında doğal bir koy olarak kalmayı başarmış olan bu yere araç ile gidilemiyor olması da bu doğallığın korunmasını sağlamaktadır.

Ancak Kendi aracı ile gelenlerin vadinin girişinde yer alan otoparka araçlarını bırakıp yerel olarak hizmet veren araçlar ile konaklama alanına gitmeleri mümkündür.

Denizin enfes turkuaz rengi hava karardığında dolunay yaklaştığında bembeyaz köpüklerin arasında oluşan küçücük dalgalar ile bizlere muazzam bir görsel şölen sunmaktadır. Koyda bulunan plajda doğal ağaçlardan yapılan gölgelikler ve bir kaç balıkçı teknesinden başka bir şey bulunmamaktadır.

Kabak Koyunda Yapılabilecek Aktiviteler

Bu kadar doğal kalabilmeyi başaran koy ve çevresinde aktivite açısından da sizleri farklı seçenekler beklemektedir. Bunların arasında vadinin sonunda bulunan mağaraya düzenlenecek olan Kabak Koyu Mağara Turu da vardır. Yine Vadi de bulunan şelaleye doğru yapılan Kabak Koyu Şelale Yürüyüşü de vardır.

Koyda konaklama ihtiyaçlarınız için de alternatifler bulunmaktadır. Bunlar tercihen Bungalow ya da çadır ve kamplar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Ve konaklama türleri genel de yarım pansiyon şeklindedir.

Vadiye çoğunlukla gençler ve orta yaşlı çocuksuz tatilciler geliyor gibi görünse de çocuklu ailelerinde rahatlıkla tatilini geçirebileceği tesisler mevcuttur.

Kabak Koyuna Nasıl Gidilir ya da diğer aklınıza takılan soruların tamamı için Kabak Koyu başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Katrancı Koyu

Fethiye tatilinizi olağanın dışında farklı bir konsept de geçirmek, kamp alanı içerisinde çadır kurarak tatil yapmak istiyorsanız sizin için en ideal yerlerden birisi bu koy diyebiliriz. Şehir Merkezine 16 Km mesafe de bulunan Fethiye Katrancı Koyu çam ormanı içerisinde doğa ile iç içe çok güzel bir kamp alanıdır.

Marmaris yönünden Fethiye istikametine doğru gelirken yolun hemen sağında yer alan o meşhur manzara fotoğraflarına konu olan yer tam da burası aslında.

Uzaktan bakıp iç geçirdiğiniz bu resimdeki koya yakından misafir olup yaz tatilinizi daha eğlenceli kılabilirsiniz. Bu konuda yapmanız gereken sadece bölgeye gelerek bir çadır kiralamanız ya da kendi çadırınızı uygun olan bir yere kurarak doğanın keyfini sürmektir.

Her ne kadar ekonomik tatil fırsatı olarak görülse de bu tarz koyların da bir bedeli vardır muhakkak. Ancak öyle korkulduğu kadar uçuk kaçık miktarlar değil elbette.

Örnek olarak kişi başı 6 – 10 TL aralığında giriş ücreti öderken araç ile 15 – 20 TL ücret ödemek durumundasınız. 4 Kişilik Çadır Yeri kiraladığınız da 35 – 40 TL, Karavan Yeri kiraladığınız da ise 40 – 45 TL aralığında ücret ödüyorsunuz. Ve en güzeli de bu ödenen fiyatlara günlük kullandığınız elektrik ve su fiyatlarının dahil olması. Bir diğer güzel yönü ise fiyatların Orman Bakanlığı tarafından belirlenmesi böylece sürekli denetim altında tutulmasıdır.

Katrancı Koyu Kamp Alanı’na Ulaşım ve Servis Saatleri

Katrancı Koyu Kamp Alanı’nın içinden tüm yaz boyunca her yarım saatte bir Fethiye Şehir Merkezi’ne servis kalkmaktadır. Akşam en son Katrancı’dan Fethiye’ye Dolmuş saat 20:20, Fethiye’den Katrancı’ya son dolmuş saat 24:00’de kalkmaktadır.

Tesis içerisinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir konseptte düşünülerek hizmete açılmıştır. Soyunma Kabinleri, Duş, Wc, Temiz Su gibi hizmetleri tesis içinde ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

Yine tesis içinde market, restoran, piknik masaları, çamaşırhane, çocuklar için oyun alanları, langırt masaları gibi hizmetler de mevcuttur. Zaten Şehir Merkezi’ne çok yakın olduğu için gidip alışveriş yapma imkânınız da vardır.

Ayrıca burası yaz aylarında normal halk tarafından da piknik amaçlı kullanılmaktadır. Bu sayede yeni dostluklar edinebilirsiniz. Hatta buranın yıllardır aynı yere çadır kuran müdavimi olmuş misafirleri bile varmış.

Sizde tatilde deniz kenarında doğa içinde piknik masalarında mangalınızla birlikte dilediğinizce yiyip içerek sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız bu koyu muhakkak tercih etmelisiniz.

Şimdide yazımıza bu koya en yakın komşu olan ve en az burası kadar güzel olan bir diğer koy yani Günlüklü Koyu ile devam edelim.

Günlüklü Koyu

Günlüklü Koyu

Fethiye Günlüklü Koyu Göcek istikametine doğru giderken Katrancı Koyu’ndan sonraki koydur. Şehir Merkezi’ne yaklaşık olarak 17 – 18 Km mesafede bulunan koy günlük ağaçları içerisinde yemyeşil doğası ile sizleri büyülüyor adeta.

Fethiye’de faaliyet gösteren Düğün Fotoğrafçıları tarafından da sık sık kullanılan bu doğa harikası yer yaz aylarında ise siz misafirlerini beklemektedir.

Günlük Ağaçları yapısı gereği güneş ışınları süzdüğünden dolayı yaz aylarında yakıcı güneşten korunmak ve denize girerek serinlemek isteyen bölge halkı buraya sıklıkla gelmektedir.

Ağaçların gölgesinde hem piknik yapıp hem de ağaçlara kurulu hamaklar da eğlenceli dakikalar geçirmek istiyorsanız sizin için doğru tercih burası olacaktır.

Günlük Ağaçları Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Günlük Ağaçları

Koya ismini de bölgedeki Günlük Ağaçları vermiştir. Bu ağaçlardan kozmetik sanayinde de faydalanılmaktadır. Özellikle de bu bağlamda ilaç ve parfüm yapımında kullanılmaktadırlar. Bölgede eğer sabahın ilk ışıkları ile gün batımına şahitlik ederseniz bu dediklerimizi sizde hissedebilirsiniz. Bu zamanlar da bölgeyi sarıp sarmalayan mis gibi bir koku oluşmaktadır.

Yine bu koyda da biraz önce anlattığımız Katrancı Koyu’nda olduğu gibi kamp yapmak isteyen misafirlere çadır, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlar temin edilmektedir. Ayrıca koy içerisinde konaklama imkanı sağlayan Günlüklü Pansiyon, The Bay Beach Hotel ile A&B Hotel bulunmaktadır.

Ayrıca tüm bu anlatılanlardan ziyade yüzme bilmiyorsanız koyda denize girerken hemen derinlik kazanmayan yapısı ve tamamen kumsal olan plaj sizler için ilgi çekici olacaktır.

Koya giriş ücreti ortalama 20 TL civarındadır. Tabi kamp ve çadır kuracaklar için de fiyatların değiştiğini hatırlatmalıyız.

Günlüklü Koyu Nerededir, Nasıl Gidilir gibi sorularınızı yanıtlamak gerekirse Şehir Merkezine 17 – 18 Km uzaklıkta olan bu güzellik Fethiye – Dalaman güzergâhı üzerinde bulunmaktadır.

Yaz aylarında Kargı – Yanıklar dolmuşları sizi buraya kadar getirmektedir. Her yarım saatte bir şehir merkezinden koya doğru hareket etmektedir. Ancak özel aracınız ile geldiğiniz de de yine otopark sorunu yaşamadan gönül rahatlığı içerisinde eğlenebilirsiniz.

Fethiye’nin bilinmeyen koyları ile Fethiye plajlarını incelediğimiz bu makale de size bölge hakkında keyifle okuyacağınız içerikler sunmaya çalıştık. Eğer yazımızı buraya kadar okudunuz ve beğendiyseniz sizde Fethiye Koyları ve Plajları başlıklı bu yazımızı Sosyal Medya platformlarında paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık