Likya Yolu
  1. Anasayfa
  2. Fethiye

Likya Yolu

0

Ülkemizin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olan Likya Yolu, Muğla Fethiye’den başlayıp Antalya Beldibi Beldesi’ne kadar uzanan bir yoldur. Akdeniz’in masmavi dünyası boyunca kıvrılarak ilerleyen yolun bir kısmı ise yemyeşil ormanlık alandan oluşuyor. Güzergah boyunca uzanan tarihi ve antik şehirler doğal güzelliklerle birlikte büyüleyici bir atmosfer sunuyor.

İlk olarak İngiliz asıllı Kate Clow (1996 yılında Türk vatandaşlığına geçerek Kardelen Karlı adını almıştır) tarafından 1999 yolunda yürünen bu yol ülkemize ve dünya turizmine kazandırılmış muazzam bir trekking yoludur. Turizme kazandırılmasının ardından geçen 20 küsur yıllık zaman dilimi boyunca binlerce yerli ve yabancı maceraperest turist tarafından yürünmüştür ve aktif olarak da yürünmeye devam etmektedir.

Likya Yolu Rehberi
Likya Yolu Rehberi

Likya Yolu Kaç Km?

Fethiye’den başlayıp Beldibi’ne kadar uzandığından bahsettiğimizde hemen herkesin aklına Likya Yolu kaç km sorusu gelmiştir şüphesiz. Oldukça uzun ve zorlu bir yol olan bu güzergâhta çoğu kimse tek seferde yürümeyi pek tercih etmemektedir.

Aslında bakıldığı zaman 535 km civarı olan bu yol için tek seferde yürümek hem oldukça yorucu hem de uzun zaman alıcı bir durumdur. Genel olarak yürüme temposuna bağlı 25 – 45 gün arası sürdüğü tecrübe edilmiştir. Bu nedenle toplamda 20’den fazla parkurdan oluşan bu yolu, yürüyüşçüler parça parça yürümeyi tercih etmektedir.

Likya Yolu Haritası

Yürüyüşe başlamadan evvel Likya Yolu haritası detaylı bir şekilde göz önünde bulundurulmalıdır. Her ne kadar yolun başlangıcı olarak Fethiye, bitişi olarak da Beldibi kabul görse de bu yolu tersten yürümek de mümkündür. Haritada yürüyüş güzergahının belirlenmesinin ardından duraklama noktaları ve parkurlar işaretlenerek gerekli hazırlıkları yapılabilir.

Likya Yolu Haritası
Likya Yolu Haritası

Likya Yolu Turu

Ülkemizin en büyük yürüyüşünün yapıldığı Likya Yolu turu esnasında eşsiz güzellikteki birçok doğa harikası yerleri, tarihi antik kentleri ve muazzam bir atmosferi deneyimlemek son derece keyif verici olmaktadır.

Bu güzergah boyunca sadece yürüyerek elde edilebilecek oldukça keyifli ve büyüleyici bir etkinlik diyebiliriz. Özellikle profesyonel firmalar aracılığıyla bu turu deneyimlediğinizde oldukça doyurucu ve zevkli bir süreç geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

Likya Yolu Nerede?

Dünyanın en önemli yürüyüş yollarından birisi olan Likya Yolu’nun son yıllarda popüler olmaya başlaması ile birlikte birçok kimsenin aklına Likya Yolu nerede sorusu gelmeye başlamıştır.

İlk başta 509 km olarak yürüyüş yolu şeklinde adını duyurmaya başlayan bu güzergâhın, 2015 yılındaki eklemelerle birlikte 535 km uzunluğuna eriştiğini görmekteyiz.

Ege ve Akdeniz sahillerinin kesiştiği enfes manzaralar, tarihi ve turistik alanlar, antik yerleşim birimleri ve doğa güzelliklerin bir arada bulunduğu muhteşem bir coğrafyada yer almaktadır.

Likya Yolu boyunca antik Likya Uygarlığının 6 önemli ili ve bunlarla beraber toplamda 19 antik şehri bulunmaktadır. Bunların tamamını ziyaret etmek isterseniz yürüyüş yolunun biraz dışına çıkmanız gerekecektir. Bunu göze alarak yolculuğunuzun biraz daha uzamasını çok sorun etmeyecekseniz buraları da mutlaka görmelisiniz diyebiliriz.

Likya Yolu Yürüyüşü
Likya Yolu Yürüyüşü

Likya Yolu Yürüyüşü

Yola çıkmadan evvel Likya Yolu yürüyüşü esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz ve işinizi oldukça kolaylaştıracak birtakım hazırlıkları tamamlamanızı öneriyoruz. Yolun uzun ve önemli bir kısmının patika ve köy yollarından oluşması özellikle sağlık açısından tedbirli olmayı elzem kılıyor.

Öncelikle olarak uygun bir yürüyüş ayakkabısı ve rahat bir kıyafet tercih edilmelidir. Yürüyüş süresince zaman zaman kamp kurulacağı hesap edilerek tam teçhizatlı kamp malzemeleri yürüyüş boyunca mutlaka bulundurulmalıdır.

Yağmurluk, matara, çakı, çakmak, el feneri, uyku tulumu, ilk yardım malzemeleri, düdük, enerji verici meyve ve yiyecekler ve tüm bunların rahatça taşınabileceği bir çanta mutlaka olmalıdır.

Yürüyüş esnasında rehber olabilecek ve internet gerektirmeyen Likya Yolu uygulamasını da akıllı telefonlarınızda bulundurmanızda fayda var. Likya Yolu yürüyüşü boyunca kamp kurmayı pek düşünmüyorsanız bunun yerine konaklama olarak yolunuzun üstündeki motel ve pansiyon türü konaklama yerlerini tercih edebilirsiniz.

Likya Yolu Rehberi

İlk defa uzun bir yürüyüş tecrübesi yaşayacaklar için Likya Yolu rehberi şeklinde önerilerimizi sunuyoruz. Bahsi geçen önerileri daha sağlıklı ve daha rahat bir yürüyüş geçirmek için mutlaka dikkate almanızı öneriyoruz.

  • Yürüyüş boyunca en çok suya ihtiyaç duyacaksınız. Bu nedenle bazı etaplarda su bulmakta zorlanacağınızı da göz önünde bulundurarak su depolamalı ve mevcut suyu oldukça idareli kullanmalısınız.
  • Zaman zaman yorgun ve halsiz düşeceğiniz için enerjinizi yükseltecek besinler tüketmelisiniz. Üzerinizde ağırlık yapacak ve bolca susatacak yemeklerden uzak durmalısınız.
  • Bazı mola yerleri ve konaklama noktaları bazı dönemlerde aktif olamayabilir. Bu nedenle bu hususu göz önünde bulundurarak planlama yapmalısınız.
  • Likya yolu ile ilgili yazılmış kitapları okuyarak yola çıkmanızı ve yürüyüş esnasında Likya Yolu uygulamasını yanınızda bulundurmanızı öneririz.
Likya Yolu Kamp Alanı
Likya Yolu Kamp Alanı: Kabak Koyu

Likya Yolu Etapları

Tamamını tek seferde yürümekte zorlanacak olanlar için Likya Yolu etapları ayrılmış durumdadır. Yolun başından sonuna kadar yürümek yerine bölümlere ayırarak yürümeyi tercih edenler için bu husus çok büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

Tercihe göre birçok farklı etapları bulunan bu güzergahtaki öne çıkan birkaç önemli etaptan bahsetmeden geçmek olmaz. Şimdi hep birlikte bu eşsiz yoldaki öne çıkan bazı etaplara bir göz atalım.

  • Hisarönü (Ovacık)-Faralya
  • Faralya-Kabak Koyu
  • Kabak Koyu-Alınca
  • Alınca-Yediburunlar
  • Yediburunlar-Gavurağılı
  • Gavurağılı-Patara
  • Patara-Kalkan
  • Kalkan-Sarıbelen-Gökçeören
  • Gökçeören-Kaş
  • Kaş-Kekova
  • Kekova-Demre
  • Demre-Alakilise-Finike
  • Karaöz-Gelidonya Feneri-Adrasan
  • Adrasan-Olimpos-Çıralı
  • Çıralı-Beycik
  • Çıralı-Tekirova
  • Tekirova-Phaselis-Gedelme
  • Beycik-Tahtalı Dağı-Gedelme
  • Gedelme-Göynük
  • Göynük-Hisarçandır
  • Hisarçandır-Geyikbayırı

Likya Yolu Güzergâhı

Yolculuk boyunca Likya yolu güzergahı üstünden ayrılmamanız için birtakım işaretlemeler bulunmaktadır. Grande Randonnee yöntemi adı verilen bu işaretlemeler sayesinde seyahat boyunca kaybolmamanız garanti edilmektedir. Kırmızı ve beyaz olarak işaretlenen bu yöntemde işaretler ve anlamları şu şekildedir:

  • Kırmızı Çarpı: Yanlış yol demektir, patikadan uzaklaşıyorsunuz anlamına gelir. Bu yola girmemelisiniz.
  • Üst Üste Çizilmiş Kırmızı Çizgiler: Yol ayrımına gelindiğine işaret eder. Alternatif güzergah bulunuyor demektir.
  • Üst Üste Çizilmiş Kırmızı ve Beyaz Çizgiler: Doğru istikamette olduğunuzu gösterir.
  • Bumerang Şeklinde Üst Üste Çizilmiş Kırmızı ve Beyaz Çizgiler: Yönleri ne tarafı gösteriyorsa o tarafa doğru devam edilmesine delalet eder.

Likya Yolu Tek Başına Yürünür Mü?

Genel olarak bakıldığında ekipçe veya tur şirketleri aracılığıyla yürünen bu yol için Likya Yolu tek başına yürünür mü sorusu akıllara gelebilir. Birçok macera ve doğaseverin bu yolu tek başlarına yürüdüklerine şahit olmaktayız. Tamamen tercih meselesi olup dileyenler yalnız başlarına da bu yolu pekala yürüyebilirler.

Likya Yolu Kışın Yürünür Mü?

Oldukça uzun süren bir yürüyüş rotası olduğu için akıllara gelen sorulardan birisi de Likya Yolu kışın yürünür mü sorusu olmaktadır doğal olarak. Aslına bakıldığında bu yolda yürüyüş için her mevsimin ayrı bir güzelliği vardır ve her mevsimde planlanmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır.

Sadece kışın en çetin dönemleri yürüyüş için pek sağlıklı olmayabilir. Bunun dışında yılın hemen her dönemi Akdeniz ikliminin ılıman etkisiyle gayet uygun olmaktadır.

Sıcaklığın yüksek olduğu Temmuz ve Ağustos ayları da tıpkı kış mevsiminin zorlu günlerinde olduğu gibi yürüyüşü çok sağlıklı kılamayacağı için mümkün mertebe pek tercih edilmemelidir.

Likya Yolunda Neler Var?

Dünyanın en uzun yürüyüş alanlarından birisi olan Likya Yolunda neler var diye merak edebilirsiniz Bu yol Likya Uygarlığı sınırları içerisinde kaldığı için doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi ve antik birçok yerleşim birimini de içermektedir.

Aynı zamanda yerel yerleşim alanlarından da geçtiği için birçok köyle temas halindedir. Yürüyüş boyunca geçtiğiniz bu yerlerdeki samimi köylülerin sıcak karşılamalarına hayran kalacaksınız.

Likya Yolu Ne Kadar Sürer

Birçok etaptan oluşan Likya Yolu ne kadar sürer diye soracak olursanız bu tamamen size bağlıdır diyebiliriz. Yolun tamamını yürümek ortalama 30 – 35 gün arası sürmektedir. Fakat tamamını değil de sadece belirli parkurları yürümek isterseniz bu da tercihinize göre 3, 5, 7 veya daha fazla gün sürebilir.

Likya Yolu Başlangıç Noktası
Likya Yolu Başlangıç Noktası

Likya Yolu Nerede Başlayıp Nerede Bitiyor

Oldukça keyifli bir süreç için Likya Yolu nerede başlayıp nerede bitiyor biraz da bundan bahsedelim. Likya Yolu esasen Fethiye Ovacık’ta yer alan “Likya Yolu Başlangıç Noktası” tabelasından başlar.

Bitiş noktası ise Antalya Geyikbayır’ı olmaktadır. Fakat dileyenler bu yolu tersten de yürüyebilirler. Her iki yönlü de yürümek mümkündür.

Likya Yolu Başlangıcı Neresi

Yürüyüşe nereden başlayacağınıza henüz karar veremediyseniz Likya Yolu başlangıcı neresi diye hala aklınızda soru işaretleri varsa Fethiye’den başlamanızı öneririz. Her ne kadar tersten yürümek mümkün olsa da başlangıç olarak burası daha çok kabul görmektedir.

Likya Yolu Telefon Çekiyor Mu?

Yürüyüşe başlamadan önce cevaplanması gereken sorulardan birisi de Likya Yolu telefon çekiyor mu sorusu olmaktadır. Güzergahın büyük bir kısmında cep telefonlarının çektiği bilinmektedir. Dağlık ve kırsal alanların bir kısmında şebeke sorunu olsa da bu sorun çok uzun sürmediği için pek de problem olmamaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Letoon Antik Kenti (1)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir