Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
  1. Anasayfa
  2. Kuşadası

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

0

Yazın sıcak günleri için enfes bir belde olan Kuşadası bir cennet belde. Zira yazın en sıcak günlerinde dahi esen hafif rüzgârı ile içinizi ferahlatır ve Ege Bölgesi’ndeki en yumuşak iklimi size sunar. Bununla birlikte çok hoş bir lokasyonda olduğu için tarih içinde de çok tercih edilmiştir. 1600’lü yıllarda Osmanlı sadrazamı olan öküz Mehmet paşa hayatı içinde de Kuşadası önemli bir yer tutar. Zira bu beldeyi çok seven paşa ismi ile anılan öküz Mehmet Paşa Kervansarayı yaptırarak tarihe not düşer. Bu kervansaray bugün bir otel hizmet verirken oldukça da muhkem bir yapıdır. Kuşadası çevresinde bilinen öküz Mehmet paşa hikâyesi paşanın isminin başındaki öküzün nereden geldiğini anlatır.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 7

Öküz Mehmet paşa fıkrası diye de anılan bu hikâye etrafında keyifli bir Kuşadası gezisi yapabilirsiniz. Tarihte birçok yapı bırakmış olan öküz Mehmet paşa hanı ile Kuşadası tarihine geçmiştir. Ancak sadece burada değil Niğde’de de öküz Mehmet paşa kervansarayı Ulukışla yolu üzerinde bulunmaktadır ki şair Faruk Nafiz’in bahsettiği Han Duvarlarındaki handır. Kuşadası’ndaki bir başka tarihi yapı ise öküz Mehmet paşa camii olmaktadır. Bu eksende hareket ederek Kuşadası’nda tabiat ve tarihi birlikte görebilirsiniz. Muhteşem denizinde yüzerken Damat Mehmet ali paşa eserlerini de inceleyerek Osmanlı tarihine eşsiz bir yolculuk yapabilirsiniz.

Öküz Mehmet Paşa Kervan Sarayı Bölgesinde Gezilecek Yerler

Şirince  Bölge de yer alan en eski yaşam alanları arasında yer alan Şirince köyü tarihin en eski medeniyetlerine ve zeytin tarımının yapıldığı en eski bölgelerin biridir. Şirince bölgesinde yer alan üzüm bağları da bölgenin kaliteli Şaraplarının oluşturan en önemli özellikler arasında yer almaktadır. Bölgenin tarihi tam olarak ne zamana dayanmakta bilinmeyen bu bölge toprağın kazıldığı her yer de tarihi eserlerin ortaya çıktığı önemli bölgeler arasında yer almaktadır. Bölge de kendini dağlara vuran 40 kişinin anısına bir dönem kırkınca olarak anılan bölge Kirkice, Kirkince ve Çirkince isimlerinden sonra Şirince ismini almıştır. Eskiden bir Rum köyü olan bölge mübadeleden sonra Türkleşmiştir. Bu nedenle günümüzde de definecilerin uğrak noktası olmayı başarmıştır. Köyün sit alanı olması ve koruma kanunu ile korunması ve Ali Nesin’in Matematik köyü de bu nokta da bulunmaktadır.

Şirince Ulaşım

Şirince son derece kolay ulaşımı olan bir bölge olduğu için özellikle günü birlik ve kısa süreli tatiller için iyi bir konaklama adresine dönüşmüştür. Efes antik kenti ve Meryem ana evleirnin de yakınında bulunan bu özel merkez Selçuk ile arasında 8 km ile son derece avantajlı bir konumda kurulmuştur. Bölgeye ulaşmak için İzmir’in yerel ulaşım olanakları fazlası ile yeterli olacaktır. Ayrıca şehir merkezinden hareket eden Şirince dolmuşları ile de bölgeye ulaşmak mümkündür. İzban sisteminin de içinde yer alan ulaşım ağı ile Şirince bölgesine ulaşmak son derece kolay olacaktır. Direk İzmir otogarından hareket eden otobüsler ile bölgeye ulaşmak için 40 dakikalık bir yolu göze almanız gerekmektedir.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 8

Eski Doğanbey Köyü

Eski adı olan Domatia M.Ö 7 Yüzyılda kurulmuş son derece önemli bölgelerden biridir. Cumhuriyet dönemine kadar Rum köyü olan bölge 1924 yılında yaşanan nüfus takası ile Türk köyüne dönüşmüştür. Bölgeye yerleşen Türk halkı köyün merkezini 2km farklı bir alana taşımıştır. O alan ise günümüzde Doğanbey köyünün merkezidir. Mimarisine bakıldığında ön dönem cumhuriyet mimarisinin izlerini taşıdığı için son derece büyük kitlelerce ziyaret edilmektedir. Kuşadası bölgesinde yer alan milli park sınırları içinde yer alan yerleşim yeri, koruma kanunu ile korunmakta olup bölgeye yeni binaların yapılmasına izin verilmemektedir. Sokaklarının Arnavut kaldırımı olduğu köyde taş evler hala ayakta olan yapılar arasında yer almaktadır.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 9

Doğanbey köyü içinde bulunduğu milli parkın pek çok avantajına sahiptir. Etrafında doğal yürüyüş alanları ve Menderes deltasında yer alan eşsiz göller ve akarsuların arasında yer alan bölge bu nedende son derece verimli topraklara sahiptir. Bölge de antik yunan döneminden bu yana devam eden insan yaşamı hemen hemen her noktada tarihi bir eserle buluşmanıza neden olmaktadır.

Zeus Mağarası

Dilek milli parkı sınırları içinde yer alan mağara antik bir efsaneye de hayat vermektedir. Efsaneye göre Zeus kardeşi Poseidon’u kızdırdığında saklanıp sakinleşmesi için bu mağara da beklemeyi tercih edermiş. Dilek yarımadasının giriş bölgesinde yer alan mağara oldukça canlı renkli duvarları ve berrak suyu ile oldukça dikkat çekiyor. Yaz mevsiminde turistlerin akınına uğrayan göl tatlı ve tuzlu suyun karışım noktası olarak biliniyor. Hem deniz suyunun aktığı hem de dağ sularının aktığı bu bölün kendine has rengi oldukça dikkat çekici. Mağaranın derinliklerine dalarak cilde iyi geldiği çamurdan çıkarmanız mümkün.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 10

Kadınlar Plajı

Bölge de sadece kadınları kabul eden son derece özel bölgelerden biri de kadınlar plajı. Bu noktaya erkeklerin alınmasına izin verilmiyor. Bu nedenle tesettürlü bayanların en çok tercih ettiği alanlar arasında yer alıyor. Profesyonel olarak işletilen plaj aynı zamanda belediyenin de koruması altında. Kuş adasından 3 km uzakta yer alan plaj için minibüs seferleri ve otobüs seferleri hem şehir merkezinden hem de ilçe merkezinden yapılıyor. Oldukça sembolik bir ücretle yararlanabileceğiniz bu plaj 1 km uzunluğa sahip.

Davutlar

Masmavi denizin ve yemyeşil el değmemiş bir doğanın merkezi olan Davutlar için özel bir durak olduğunu söylemek doğru olacaktır. Kuşadasından 19 km uzakta yer alıyor. Fakat doğal parkın sınırları içinde yer alan bu özel adres hem ücretsiz hem de ücretli olarak yararlanılabilen bir adres. Kendi şemsiyeniz ve havlunuzla gelebileceğiniz bölge aynı zamanda işletmeden kiralayabileceğiniz olanaklar ile tatil yapmanızın mümkün olduğu bir nokta.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 11

Kurşunlu manastırı

Davutlar bölgesine gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gerektiği adresler arasında yer alan Kurşunlu manastırı bölge de yer alan en eski ibadethaneler arasında yer alıyor. Mimarisine bakıldığında M.S Döneme ait olduğu hemen anlaşılan Manastırın Roma ve Bizans mimarisinin izlerini taşıdığını söylemek mümkün. M.S 11 yüzyılda yapıldığı düşünülen bu manastır günümüzde de ayakta olsa da oldukça bakımsız görünüyor. Körfezin kuş bakışı izlenebileceği bir tepede yer alan manastır. Bu yönü ile ele alındığında son derece avantajlı bir bölgede yer alıyor.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 12

Öküz Mehmetpaşa Bölgesi Tavsiyeleri ve özeti

Tarihe tanıklık etmek isteyenler için öküz Mehmet paşa kervansarayı oldukça önemli bir yapı. Fakat bölgeyi sadece bu nedenle ziyaret etmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bu nedenle bölgeye birkaç gün fazladan ayırmak ve bu nedenle rahat rahat gezmek isteyenler için pek çok olanaktan söz etmek mümkün. Gezinizin dar bir çerçevede geçmemesi için bölgeye birkaç gün ayırmanız ve bu özel adresleri ziyaret etmeniz, hem sizin için hem de aileniz için oldukça faydalı olacaktır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir