Zonguldak Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Karadeniz

Zonguldak Gezilecek Yerler

0

Karadeniz bölgesinin çok şirin ili olan Zonguldak, konumu itibariyle de çok önem kazanmıştır. Kömürün başkenti olan Zonguldak gezilecek yerler bakımından da aynı zamanda önemli bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Karadeniz ülkeleriyle birlikte deniz ticareti bakımından da, önem arz eden bir liman şehri olarak Zonguldak biliniyor. Zonguldak’ın kuzeyinde Karadeniz, doğusuyla birlikte güneydoğusunda Karabük, Kuzeydoğusunda Bartın, güneyinde Bolu ve güneybatısıyla batısında da Düzce kenti yer alıyor.

Zonguldak şehrinin geçmişi, milattan önce ki zamanlara dayanıyor. Geçmişinden dolayı Zonguldak, tarihte ki tüm dönemlerde mutlaka izler taşıdı… Bu yüzden Zonguldak ili, tarihinin dışında doğal güzellikleriyle, plajlarıyla, gölleriyle ve muhteşem yeşil bitki örtüsü ile de ziyaretçilerini adeta kendine hayran bırakıyor. Zonguldak’a tarihi açıdan baktığımızda, Anadolu’da ki toprakların Karadeniz’e açılmış olan bir liman kenti olmuştur.

O yüzden de, Zonguldak gezilecek yerler listesi mutlaka yapılmalıdır. Bir insanın ömründe mutlaka bir defada olsa Zonguldak’ın tarihi yerlerini görmesi gerekiyor. Eğer Karadeniz Kıyısında yaz tatilinizi geçirmek istiyorsanız; oldukça güzel plajlarıyla yemyeşil doğası tam size göre denilebilir.

Zonguldak Gezilecek Yerler

Zonguldak gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir denilebilir. Bu yerler hem tarihi hem de doğal güzellikler olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak Zonguldak’ta tatil yapmaya karar verdiğinizde, detaylı şekilde şehir için önemli olan yerlerle beraber size hitap eden yerleri de inceleyerek liste oluşturmanız gerekiyor.

Zonguldak’ta gezilip görülecek yerler:

  • Halil Paşa Konağı(Ereğli Müzesi)
  • Filyos Kalesi
  • Tieion Antik Kenti
  • Fetih Çınarları
  • Kozlu Ilıksu Kaplıcası
  • Çitdere Tabiat Koruma Alanı
  • Gökgöl Mağarası
  • Kızılcapınar Baraj Gölü
  • Cehennemağzı Mağaraları
  • Sofular Mağarası
Halil Paşa Konağı - Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Halil Paşa Konağı

Halil Paşa Konağı (Ereğli Müzesi)

Zonguldak’ta gezilecek yerler listesinin başında, Halil Paşa Konağı(Ereğli Müzesi) geliyor. 19.yy’ın sonlarında, padişah II. Abdülhamit’in tahta olduğu dönemde, Halil Paşa Karamahmutoğlu bizzat kendisi inşa etmiştir. Halil Paşa Konağı, Bozhane Yalı Caddesinin üzerinde bulunuyor. Eski kilise temelinin üzerine yapılmıştır. Ayrıca Roma zamanından kalan binalardan toplanarak antik spoli eşyalar; cephe süslerinde, şapolyen tarzında da kullanılmıştır. Bir süre hem ortaokul hem de kız meslek lisesi amacıyla da konak kullanılmıştır.

Uzun zaman kimsenin ilgilenmediği konak, 1989’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından himaye altına alınmıştır. Restorasyon çalışmalarının sonunda da, yani 1998’de müze şeklinde insanlara hizmet vermeye başlamıştır.

Filyos Kalesi - Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Filyos Kalesi Zonguldak

Filyos Kalesi

Filyos Kalesi, Zonguldak gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalıdır. İhtişamlı bir yapı olan Filyos Kalesi, Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Kalenin kitabesi, maalesef günümüze ulaşmadığı için tarihiyle ilgili de hiçi bir bilgiye de net şekilde ulaşmak mümkün değil. Kale, şehrin denize hâkimiyet kurduğu tepe tarafında kurulmuştur. Filyos Kalesinin yapımında; tuğlarla birlikte moloz taşlar kullanılmıştır. Böylelikle kalenin de, heybetli görünmesi sağlanmıştır. Hatta bölgede ilk yerleşim olarak da,

Filyos Kalesi seçildiği de uzmanlar tarafından düşünülüyor. Filyos Kalesiyle birlikte antik tiyatro da, 2001’de Kültür ve Turizm Bakanlığınca himeye altına alınarak restore çalışmaları başlatılmıştır. Günümüzde de, Filyos kalesinin yakının da ki antik tiyatroda restore çalışmaları sürüyor. Her restore çalışmalarının aşamasından sonra Filyos Kalesi farklı bir güzelliğe kavuşuyor.

Tieion Antik Kenti - Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Zonguldak Tieion Antik Kenti

Tieion Antik Kenti

Filyos Çayı’nın ağzında bulunan Tieion Antik Kenti, çok önceden Billaius adıyla anılıyordu. Tieion Antik Kenti, çok sayıda krallıklara bağlanarak varlığını sürdürmüştür. Tios isimli rahibin önderliğiyle birlikte Miletos Kolonisinin kurduğu bir antik kent olarak biliniyor. Tieion Antik Kentini, daha sonra ki zamanlarda Romalılar yıkıp yağma edilmiştir. Ancak Romalılar sonradan da kenti yeniden yapmışlardır.

Tieion Antik Kenti, aslında balıkçı kasabası olarak faaliyet göstermiştir. Günümüzde Tieion Antik Kentinde; bir adet akrapol, sular altında kalmış olan antik liman,  iki adet nekropol alanı, habe haline gelmiş tapınak, Romalılar zamanından kalan kale, üç kemerli duvarla birlikte Çayır Köyü Su Mağarası içinden çıkmış olan suyun kente taşınmasını sağlayan su kemeri kalıntılarına rastlanılmıştır.

Günümüzde dahi Tieion Antik Kentinde, kazılar devam ediyor. Her gün özellikle kalıntılara yenisi ekleniyor. Zonguldak gezilecek yerler listesinde Tieion Antik Kenti mutlaka yer almalıdır. Özellikle Antik kentlerin tarih kokan havasını içine çekmek ya da o dönemleri hissetmek isteyenler için Tieion’u gezmek eğlenceli ve keyifli olur.

Fetih Çınarları - Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Zonguldak Fetih Çınarları

Fetih Çınarları

600 senelik tarihi geçmişi olan 6 tane çınar, İstanbul fethedildikten sonra Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine Zonguldak Ereğli’ye dikilmiştir. İstanbul fethedilirken, Osmanlı Devletinin ordusu, Anadolu ile Rumeli Hisarlarının onarımlarını yapabilmek için kale taşlarına ihtiyaç duymuştur. Bu ihtiyacın giderilmesi içinde, Anadolu’nun her tarafından İstanbul’a taş gönderilmiştir.

O zamanlarda Ereğli’de çok fazla taşla ilgili usta bulunuyordu. Hatta İstanbul’un fethi esnasında Ereğli’den genellikle taşlar gönderilmiştir. Bu yüzden de, Fatih Sultan Mehmet Zonguldak Ereğli’ye 6 tane çınar ağacı dikilmesi talimatı verdi. Fetih Çınarları olarak adlandırılmasında ki ana neden de aslında bu olaydır…

Anıtlar Yüksek Kurulunun tescilleyip, koruma altına aldığı 8 tane çınar Zonguldak Ereğli’de bulunuyor. Maalesef çınar ağaçları, betonlaşmadan ve çevre kirliliğinden olumsuz etkileniyorlar. Hatta kentleşmeden dolayı, çınar ağaçları kurumaya başlamışlardır. Bölgede ki belediye özellikle çınarların kurumaması için, özenli çalışmalar yürütüyor. Yörede ki insanlar tarafından, çınarlar dinlenme alanı olarak genelde kullanılıyor. Cumhuriyet ilan edildikten sonra da, bölge halkı ve sanatçılar tarafından Çınaraltı ismi verilen alanda toplanarak birlik oluşturulmuştur.

Fakat sanayileşmenin ve kentleşmenin sonucunda da, sosyal alanların tümü olumsuz etkilendi. Son senelerde özellikle tarihi çınarların olduğu alanlar düzenlenerek halka tekrar nefes alınacak doğayla iç içe sosyal alanlar sunulmuştur.

Ilıksu Kaplıcası - Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Zonguldak Ilıksu Kaplıcası

Kozlu Ilıksu Kaplıcası

Türkiye bilindiği üzere, jeotermal kaynakları çok zengin bir ülkedir… Özellikle yer aldığı coğrafya avantajının sayesinde,  termal kaynaklarının potansiyeli de çok yüksektir. Zonguldak şehri de, termal kaynaklar bakımından oldukça zengindir… Zonguldak önemli termal kaynakları içerisinde yer alan Kozlu Ilıksu Kaplıcası, oldukça şifalı olmakla birlikte tedavi yöntemi olarak da biliniyor.

Mide, karaciğer ve bağırsak gibi hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynuyor. Bu kaplıcanın sularıyla banyo yapıldığı zaman, su içerisinde olan radyoaktif etkenlerle birlikte vücudun ağrılı sendromları da çok güzel tedavi ediliyor. Şifa elde etmek isteyenler mutlaka Kozlu Ilıksu Kaplıcalarına gelmelidirler. Kozlu Ilıksu Kaplıcaları çok fazla bilinmiyor, ancak ileri ki dönemlerde çok fazla turist tarafından tercih edilecek potansiyele sahip olacak.

Çitdere Tabiat Koruma Alanı - Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Her ne kadar Karabük ilinin sınırlarında yer alsa da Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Zonguldak’a yakın olmasından dolayı, bölgeyi gezmek isteyenlere seçenek olarak sunulabilir. Çitdere Tabiat Koruma Alanında; yeşilin tüm tonlarını görebilirsiniz. Muhteşem ormanları sayesinde, tüm mevsimler çok güzel burada yaşanıyor. Çitdere adı verilen bölge, barındırmış olduğu çeşitli ağaç türleriyle birlikte neslinin tükenmesi söz konusu olan hayvanların varlığıyla da son derece önem aslında kazanıyor. Burada ki güzellikle dünya da çok az rastlanılıyor.

Çitdere Tabiat Koruma Alanı, ağaç türü bakımından da çok zengindir denilebilir. Özellikle otuz üç farklı ağaç türleriyle çok fazla dikkat çekiyor. Ihlamur, ıstıranca meşesi, kuşburnu, gürgen, karaçam, dişbudak, porsuk, akçaağaç, göknar, kayın, sarıçam ve daha birçok ağaç türü bulunuyor. Bölgede bulunan çiçeklerle, ağaç türlerinin çoğu da dünyada ki çeşitli bölgelerinde dahi yetişmiyor. Aynı zamanda Çitdere Tabiat Koruma Alanı, çeşitli hayvanlara da aynı zamanda ev sahipliği yapıyor.

Gökgöl Mağarası - Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Gökgöl Mağarası

Gökgöl Mağarası

Zonguldak gezilip görülecek yerler listesinde, mutlaka Gökgöl Mağarası’da olmalıdır. 2001 senesinde misafirlerine kapısını açan mağara, hemen hemen bir yıl içinde 300 bin misafiri ağırlıyor. Gökgöl Mağarasını insanlar sadece gezmek için değil aynı zamanda şifa bulmak içinde tercih ediyorlar.

Mağara içerisinde ki sıcaklıkla nem oranı aslında çok değişmiyor. Bunun en büyük sebebiyse, mikro klima özelliğinin astım rahatsızlığı olanlara özellikle çok iyi geldiğidir. Yatay şekilde genişleyip aktif şekilde ki Gökgöl Mağarasında; 2 adet büyük yan kolundan oluşan kısımlar bulunuyor. Bu kısım, büyük çöküntü salonu adıyla anılmakla birlikte yan kolları birleşen bölümde yer alıyor. Gökgöl Mağarasının diğer bölümleri de şunlardır: Astım Salonu, Mucizeler Salonu, Fosil Giriş ve Harikalar Salonudur… Bölümlerde; dikitler, sarkıtlar, dikitlerle sarkıtların birleşimi sonucunda oluşan sütunlarda bulunuyor. Aynı zamanda mağarada, yağışlı zamanlarda debiyi artıran yer altı deresi de vardır.

Kızılcapınar Baraj Golu - Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Kızılcapinar Baraj Golu

Kızılcapınar Baraj Gölü

Zonguldak şehri, yukarıda da bahsettiğimiz gibi hem doğal güzellikleriyle hem de tarihi eserleriyle ünlenmiştir. Kızılcapınar Baraj Gölü’de, Zonguldak’ın önemli güzellikleri içerisindedir. Bölgede tabiat harikası olarak ifade edilen Kızılcapınar Baraj Gölü, yörede ki halk tarafından da çok benimsenmiştir. Kızılcapınar Baraj Gölü aynı zamanda, fotoğrafçılıkla uğraşanlar ve sevenler içinde önemli bir yer haline gelmiştir. Gölün oluşturmuş olduğu alanlarla birlikte çevresinde ki yeşil alanlarla da çok güzel karelere imza atılabilir.

Cehennemağzı Mağarası - Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Cehennemağzı Mağarası

Cehennemağzı Mağaraları

Zonguldak gezilecek yerler içerisinde ki Cehennemağzı Mağaraları, kutsal su anlamında ki ayazma şeklinde biliniyor. Mağaraların olduğu bölge aslında, antik zamanlarda Acheron Vadisi ismiyle biliniyordu. Zonguldak şehrinin bu önemli mağaraları, sıralı yan şekilde ki üç mağaraları ifade ediyor. 1. Mağara eski kilise olmakla birlikte zemini geometri şeklinde ki motifli mozaiklerden oluşmuştur. İkinci mağaranın duvarında da, küçük apsis bulunuyor. İkinci mağara ayrıca herkes tarafından, Koca Yusuf Mağarası olarak da biliniyor. Yamacın üzerinde, ikinci mağara girişi bulunuyor.

Girişten geçip mağarada ki dağ içine gidildiği görülüyor. Mağara tavanının düşmesiyle kaya yolu kapanmıştır, sonucunda da daha çok derinliklere de yürünebiliyor. Hatta mağaralarla ilgili şöyle bir hususta vardır: Hristiyanlık dininin yayılmaya başladığı ilk dönemlerde, gizli ibadethane olarak da kullanıldığıdır… Cehennemağzı Mağaralarından 3. Olansa, alan bakımından oldukça geniştir. Bu mağara zemini, suyla kaplanmıştır. Aynı zamanda diğer mağaralar içinde, su sarnıcı olarak yapılmıştır.

Sofular Mağarası Zonguldak
Zonguldak Gezilecek Yerler: Sofular Mağarası

Sofular Mağarası

Prehistorik dönemlerde, oluşumunu tamamlayan Sofular Mağarası, yine kendi adını taşıyan vadi yamaçlarında yer alıyor. Sofular mağarasına inmek için de; çok dik kuyu kullanılması gerekiyor. Dikitleri ve sarkıtları olan mağara, küçük göllerden ve odacıklardan aynı zamanda oluşmuştur.

Zonguldak’ta Neler Yapılır?

Zonguldak gezilecek yerler listemizde, Zonguldak’ta yapılabilecek güzel aktiviteleri de listelemeyi kendimize görev bildik ve sizin için listeledik.

Zonguldak’ta neler yapılır sorusu, özellikle şehre tatil için gelecekler için önem arz ediyor. Zonguldak herkesin bildiği üzere, madencilikle ünlü bir şehirdir… Eğer Zonguldak’ı gerçekten tanımak istiyorsanız, kesinlikle halkın geçim kaynağı da olan madencilik ile ilgili olan müzeyi de ziyaret etmeniz gerekiyor. Zonguldak Maden Müzesi ziyaretinizle, kenti daha da yakından tanımış olacaksınız. Zonguldak’ın aynı zamanda plajları da güzeldir… Plajların bol bol vakit geçirip güneşlenebilirsiniz.

Manzara izleyip huzuru hissetmek istiyorsanız, Deniz Feneri adı verilen yere mutlaka gitmelisiniz. Birbirinden ilginç olan mağaraları da ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca doğal güzelliğe sahip şelalelerine de gidebilirsiniz. Kozlu Sahili’nde de, günün doğuşuyla batışını izleyebilirsiniz. Yürüyüş yapabilmek için Zonguldak Kent Ormanına gidebilirsiniz. Piknik yapmak içinde, Çitdere Tabiat Koruma Alanını tercih edebilirsiniz.

Zonguldak’ta aynı zamanda alışveriş yaparak da gününüzü tamamlayabilirsiniz. Hem gezmeyi hem de alışveriş yapmayı hedefleyenler için birçok alternatif bulunuyor. Kendinize ya da eşinize dostunuza hediyelik eşyalar almayı düşünüyorsanız, çok fazla seçenekle karşılaşacaksınız. Gıda türünde alışveriş yapacaksanız, köy pazarlarını seçmeniz en doğru tercih olur. Köy pazarlarında Zonguldak’a özgü; reçeller, otlar ve kestane ballarını bulabilirsiniz. Elpekbezi ve devrekbastonundan yapılan eşyalarda, şehre il defa gelenler tarafından hediyelik olarak alınıyor. Ayrıca hediyelik eşyaların satıldığı dükkânlarda, madencilik heykellerine rastlamak da mümkündür…

Zonguldak’ta konaklama, imkânları da çok fazladır. Yaz dönemlerinde özellikle, konaklama yerlerinde çok fazla artışlar oluyor.

Zonguldakta Ne Yenir
Zonguldakta Ne Yenir

Zonguldak’ta Ne Yenir?

Zonguldak gezilecek yerler listemizde, Zonguldak’ta yenilebilecek en güzel yemeklerden bahsetmezsek tabi ki olmazdı. Zonguldak’ta ne yenir hususu, şehre tatil için gelecekler için oldukça önemlidir diyebiliriz. Zonguldak’ın mutfak kültürü çok geniştir. Engebeli bir yöre olmasına rağmen yine de, yetiştirilen ürünlerin çeşitliliği oldukça fazladır denilebilir. Çavdar, buğday, mısır, arpa, fasulye ve bakla tarzı tarım ürünlerinin yetiştirilmesiyle birlikte Zonguldak mutfağı; buğday, unlu mamullerden daha çok oluşmuştur. Buğday dışında Zonguldak’ta zılbıt otu da çok fazla gelişmiştir. Zılbıt otu, Zonguldak’ın mutfak kültüründe önemli bir yer almıştır. Zonguldak’ta ki nüfusun çoğunluğu, maden ocaklarında çalışıyor.

Bu yüzden de, çok malzemesi olmayan aynı zamanda da hızlı hazırlanan yemekler şehrin mutfak kültürünü çok iyi yansıtmıştır. Uğmaç isimli unla yapılan çorbayla,  malay adı verilen yemekte Zonguldaklılar tarafından çok fazla seviliyor. Zonguldak’ın ünlü lezzeti olan malay, mısır ununun bulamaç haline getirilip üzerine de dövülmüş olan ceviz içiyle toz şekerin ilave edilmesiyle yapılıyor. Malayın tuzlusunda da; kaz ciğeri, tereyağı, soğan ve kaymak kullanılıyor.

Ayrıca Zonguldak ormanlarında, kuzukestanesi yetişiyor. Kuzukestanesi, yörenin önemli lezzetlerindendir… Fırında kavurup, ateşte pişirip ya da suda haşlayarak da kuzukestanesi tüketebilirsiniz. Ülkemizde tek Zonguldak ilinde Osmanlıçileği yetişiyor. Osmanlıçileğini, Zonguldak’a geldiğinizde mutlaka tüketmeniz gerekiyor.

Zonguldak’ın Gece Hayatı

Zonguldak gezilecek yerler listesi için tabi ki de Zonguldak’ın nasıl bir gece hayatına sahip olduğunu bilmeniz de fayda var. Zonguldak gece hayatı, çok hareketli ve aktif değildir. Genellikle insanlar Zonguldak’ta kafelerde vakit geçiriyorlar. Kafelerde sohbet ederek ya da çeşitli oyunlar oynayarak zamanlarını geçiriyorlar. Aynı zaman şehrin bir takım mekânlarının manzarasını da izleyebilirsiniz.

Zonguldak’ta Ulaşım

Zonguldak’ta ulaşım; karayolu, demir yolu ve deniz yoluyla sağlanıyor. Karayoluyla Zonguldak’a gelecekler, büyük şehirlerin tümünde ki uygun otobüs seferlerini seçmeleri gerekiyor. Zonguldak’ın şehirlerarası otobüs terminaliyse şehre, 1 km uzaklıkta yer alıyor. Zonguldak terminaline geldikten sonra şehrin merkezine gidebilmek için; belediye otobüslerini, taksileri ya da dolmuşları kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda Karabük ve Ankara’dan Zonguldak’a demir yolu bağlantısı da bulunuyor. Zonguldak şehrine geldikten sonra da; aracınız yoksa kiralayıp güzel ve detaylı şekilde şehri gezebilirsiniz.

Zonguldak’ta şehir içi ulaşımsa; taksilerle, özel ya da belediyelere ait halk otobüsleriyle ve dolmuşlarla sağlanıyor. Zonguldak, raylı sistem yapılanmasına elverişli değildir. Zonguldak’ın her yerinde otobüsler için elmas kartı kullanılıyor. Zonguldak’tan ilçelerine ulaşımsa, dolmuşlarla sağlanıyor. Zonguldak çok büyük şehir olmadığı için aslında yürüyerek de istediğiniz yere gidebilirsiniz. Gölleriyle, bitki örtüleriyle, mağaralarıyla ünlü olan Zonguldak’ta doğayla iç içe şekilde yürüyüşler yapabilirsiniz.

Zonguldak gezilecek yerler için kesinlikle yaz mevsimini seçmelisiniz. Çünkü yazın; tarihi zenginliği, doğal güzellikleri, plajları, mağaraları, yeşil alanları Zonguldak’ın daha çok ön plana çıkıyor. Zonguldak’a geldiğinizde; bir gün tarihi yapıları görebilmek için, diğer günse doğayla iç içe bir gün geçirmek için gezi planınızı oluşturabilirsiniz.

[alert-note]Zonguldak Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse İstanbul Gezi Rehberi yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Zira Batı Karadeniz’de bulunan Zonguldak’ta yapacağınız geziden sonra İstanbul’a uğramadan geçmekte olmaz hani. Bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
ladik-golu-samsun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir